Franţa şi Germania nu vor să-şi sporească prezenţa militară în Afganistan

Londra, Roma si Madridul anunta intariri in timp ce Polonia se mai gândeste daca sa se alature curentului de sustinere a presedintelui american. Lui Barack Obama ii va fi foarte greu sa-i convinga pe europeni sa-si sporeasca substantial efortul la care se inhama SUA.

Ipotetica contributie reclamata Europei oscileaza intre 6.000 si 10.000 de soldati, potrivit unor surse diferite, desi mass-media britanice spun ca Washingtonul va strânge greu chiar si 5.000.

Franta, in mod transant iar Germania din considerate legale, nu sunt de acord cu o crestere a contingentelor lor. Londra, Italia si Spania sunt insa aliatii care sunt de acord sa trimita intariri. Polonia nu agreeaza ideea, dar se mai gândeste, noteaza El Pais.
Aliatii au asteptat sa afle noua strategie a presedintelui Obama si partea de povara pe care vor trebui sa o suporte si pe care o vor discuta saptamâna aceasta la reuniunea ministrilor de externe ai NATO ce va avea loc joi si vineri la Bruxelles.

Dincolo de asteptare, atmosfera a fost una rece. “El a stat pe gânduri atâtea luni, iar acum vrea ca aliatii sa-i raspunda imediat”, comenta o sursa diplomata. Aceeasi sursa elimina posibilitatea ca europenii sa fie in masura sa strânga 10.000 de soldati si se indoia sa fie capabili sa strânga chiar 7.000-8.000. “Nu cred ca Obama ii va avea”.
O alta sursa sublinia recent in plina speculatie privind solicitarile lui Obama, ca “europenii au pus la dispozitie deja tot ceea ce aveau”.

Dar presiunea Casei Albe este mare iar unele tari si-au exprimat deja disponibilitatea de a veni in intâmpinarea dorintei presedintelui american. Gordon Brown a anuntat astfel ca va trimite 500 de militari suplimentari care se vor adauga celor 700 din batalionul electoral deja trimis in Afganistan. Italia a oferit o mie, iar Spania va analiza alaturi de vicepresedintele american, Joe Biden, strategia intaririlor.

Donald Tusk, premierul polonez nu s-a aratat “deloc entuziasmat” de ideea trimiterii de forte suplimentare care nu vor fi mobilizate decât “daca nu exista alta solutie”. Întrebat despre cifre, el a vorbit “de câteva sute, pâna la o mie”. 81% din polonezi doresc intoarcerea celor 2.000 de soldati ai lor, fata de doua treimi dintre germani care reclama o retragere din Afganistan sefului guvernului Angela Merkel.

Cancelarul ar prefera sa nu aiba in fata sa aceasta dilema mai ales acum când cabinetul sau este implicat in ascunderea mortii unor civili in nordul Afganistanului in septembrie si când trebuie sa supuna votului Bundestagului la 13 decembrie prelungirea cu inca un an a actualei misiuni formata din 4.500 de militari. Cifra reprezinta cifra legala, prin urmare orice speculatii privind noi aporturi de trupe germane par superflue.

Merkel a spus ca asteapta rezultatele viitoarei conferinte internationale asupra Afganistanului care va avea loc anul viitor la Londra la 28 ianuarie pentru a decide ce tip de contributie va aduce Germania. Dupa Marea Britanie, Germania este a doua tara europeana ce contribuie cu trupe in Afganistan, inaintea Frantei al carei ministru al apararii, Herve Morin, declara recent ca tara sa “considera ca a facut un efort extrem de mare si nu este momentul pentru o crestere a numarului de trupe”.

Sunt insa tari dintre cele 43 care integreaza ISAF (Forta Internationala Asistenta si Securitate, din care 26 membre ale NATO) care se arata dispuse sa trimita mai multi militari, dar fiind aliati mici cu resurse medii ISAF s-ar putea vedea coplesita de o afluenta de contributii minuscule care, nu numai ca nu acopera nevoile prevazute de generalul sef al ISAF, Stanley McChrystal, ci si, prin heterogenitatea lor, vor deveni o adevarata bataie de cap din cauza gestionarii lor dificile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.