Geoană: Ne vom respecta angajamentul alocării a 6% din PIB pentru educaţie

0

Candidatul PSD+PC la prezidentiale, Mircea Geoana, i-a primit miercuri (2 decembrie 2009) pe principalii reprezentanti ai federatiilor sindicale din invatamânt, la intâlnire fiind prezenti vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu si fostul secretar de stat in MEC Ionut Costoiu.

Geoana i-a rugat pe liderii sindicali sa nu foloseasca aceasta discutie drept un prilej pentru a declara public, ulterior, ca il sustin pentru candidatura la Presedintie, argumentând ca principalul obiectiv al discutiilor consta in conturarea unor obiective pentru sectorul educatiei – sector vital pentru societatea româneasca. “Ceea ce discutam astazi, depaseste logica campaniei electorale. Campania se termina in câteva zile si revenim la problemele serioase ale tarii”, a spus liderul PSD.

Mircea Geoana a enuntat astfel câteva mari obiective pe care viitorul guvern Iohannis le va pune in aplicare, in cazul in care el va deveni presedinte. “Ne pastram angajamentul de a aloca 6% din PIB pentru educatie si un procent consistent pentru activitatea de cercetare-dezvoltare”, a spus Geoana, adaugând ca Pactul National pentru Educatie va fi reprezentativ in politic ile pentru acest domeniu.

Liderul PSD a mai spus ca sectorul educatiei va beneficia de o bugetare multianuala pe 3 ani, in cadrul viitoarei legi a responsabilitatii fiscale. Totodata, el i-a asigurat pe sindicalisti ca rectificarile negative de buget nu vor viza educatia, acestea urmând de altfel a fi limitate prin legea responsabilitatii fiscale. Presedintele PSD a anuntat ca reprezentanti ai FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene vor veni la mijlocul lunii decembrie, la Bucuresti, prilej cu care va pleda pentru o ajustare si o “rafinare” a Legii salarizarii unitare, astfel incât cadrele didactice sa se bucure de respectul care li se cuvine.

Geoana a mai anuntat ca va relua dezbaterile publice, dupa alegerile din 6 decembrie, pe marginea Legii educatiei nationale despre care sustine ca a fost “brutal politizata in ultimii ani”. Nu in ultimul rând, liderul PSD spune ca sectorul educatiei va beneficia de sprijinul Ministerului Muncii, care se va apleca asupra armonizarii profesionale a tinerilor cu cerintele din sectorul privat.
“În prezent, exista o nemultumire din partea tinerilor si a sectorului privat cu privire la dificultatile de a intra pe piata muncii. Exista un grad redus de adaptare”, a mentionat Mircea Geoana.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.