Guvernul german presează băncile să majoreze creditarea

Ministrul german al Economiei, Rainer Bruederle, a cerut din nou bancilor sa majoreze creditarea pentru a incuraja dezvoltarea afacerilor, transmite AFP.

Oficialul german a solicitat bancilor, intr-un interviu acordat postului de televiziune ZDF, “sa¬si indeplineasca indatoririle lor” fata de economie, in conditiile in care “platitorii de taxe au ajutat masiv bancile sa evite falimentul”.

Banca Centrala a Germaniei a anuntat ca bancile germane ar putea inca inregistra pierderi din deprecieri de active de 90 miliarde de euro (135 miliarde de dolari), a explicat economista Jennifer McKeown Capital Economics. Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,7% in trimestrul 3, mentinându¬se astfel tendinta de crestere inceputa in trimestrul anterior, conform datelor definitive publicate recent de Biroul Federal de Statistica.

În trimestrul al doilea se inregistrase deja o majorare a PIB de 0,4%. Totus i, daca se face o comparatie interanuala, se observa inca, destul de c lar, impactul crize i economice si financiare internationale asupra economiei germane. Fata de trimestrul 3 din 2008, PIB s-a contractat cu 4,7%. Acest declin este insa mai redus fata de cel din trimestrul al doilea, când, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, PIB-ul a scazut cu 7%.

Recuperarea din trimestrul al treilea a fost impulsionata de cresterea investitiilor, care, fata de trimestrul precedent, s-au majorat cu 1,5%. Investitiile in echipamente cu inregistrat o crestere de 0,8%, crestere ce poate avea dimensiuni si mai mari daca se tine cont de faptul ca, in primele 3 luni se inregistrase o scadere de 18,5% fata de ultimul trimestru din 2008. În perioada mentionata exporturile au crescut cu 4,9% si importurile cu 6,5%. Consumul privat, in schimb, s-a redus cu 0,9%, iar cel de stat s-a majorat cu 0,1%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.