Negocieri pentru contractul colectiv de muncă în metalurgie

Presedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS) Metarom, Mircea Scântei, a declarat, miercuri (2 decembrie 2009), la Galati, ca in urma sedintei Consiliului General al federatiei privind negocierea Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura, care nu este semnat de aproape un an, a fost mandatat sa nu accepte diminuarea unor drepturi câstigate pâna acum.

Este vorba in principal de acordarea de plati compensatorii pentru angajatii din metalurgie, care fac obiectul unei disponibilizari colective – in cuantum de 30% pentru fiecare an lucrat, dar nu mai putin de trei salarii – si de platile acordate salariatilor in cazul in care compania ii trimite in somaj tehnic – cu 75% din salariu, la care se adauga sporul de vechime.

Statul a adoptat, in acest an, prin OUG nr. 28, facilitati fiscale companiilor care trimit personalul in somaj tehnic, motiv pentru care Mircea Scântei a declarat ca e ste de neinteles de ce patronii nu ar dori sa mentina platile compensatorii. Totodata, Scântei a solicitat public autoritatilor locale sa prelungeasca si pentru anul viitor prevederile OUG nr. 28.

Deoarece Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura nu este semnat de aproape un an, angajatii din metalurgie care isi pierd locurile de munca si care nu au, nici in plan local, un contract de munca nu beneficiaza decât de contractul la nivel national, care prevede numai acordarea unui salariu compensatoriu, a spus Mircea Scântei.
El a precizat ca, in ace st an, 10.600 de salariati din metalurgie si-au pierdut locurile de munca.

La nivel local, sindicatele din combinatul ArcelorMittal Galati continua negocierile, urmând ca in aceasta saptamâna sa prezinte companiei o cerere salariala, a precizat si liderul FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei. Potrivit acestuia, se doreste ca aceasta cerere sa reprezinte dorintele tuturor sindicatelor din combinat, aceasta incercând macar sa “redea siderurgistilor puterea de cumparare de dinainte de a izbucni criza”.

Conform unui bilant realizat la nivelul FSS Metarom, in perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, productia din metalurgie a scazut cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut, productivitatea a scazut cu 31,5%, iar cifra de afaceri in metalurgie a scazut cu peste 51%. Totodata, de la 48.000 de salariati, câti erau in septembrie 2008, acum sunt 37.400, iar din 99.700 de salariati, câti erau in constructia de masini, in septembrie 2008, acum au ramas 76.400, insemnând scaderi de 22 lasuta si, respectiv, 23%, a spus Mircea Scântei.

Acesta a adaugat ca raportul privind monitorizarea, de catre UE, a conditiilor de viabilitate a sase combinate metalurgice din tara (Galati, Calarasi, Resita, Hunedoara, Târgoviste si Câmpia Turzii) va fi prezentat la Bruxelles, probabil pe 15 decembrie. Daca raportul nu da calificative bune celor sase combinate, acestea trebuie sa returneze statului român datoriile de stat sterse in momentul privatizarii, care in cazul combinatului de la Galati ajung, cu tot cu dobânzi, la un miliard de dolari.
Totusi, a precizat Mircea Scântei, nu sunt semnale care ar indica ca vreun combinat din cele sase va primi calificative negative.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.