EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Nicolas Sarkozy laudă rezultatele planului de relansare a economiei franceze

0

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a reafirmat marti, 1 decembrie, ca Franta este tara care a rezistat cel mai bine la criza. Nicicând, nimeni nu este servit mai bine decât prin sine insusi.

Seful statului a laudat rezultatele pe care Franta le -a obtinut in ultime le luni in materie de crestere economica si de locuri de munca, exprimându-si in acelasi timp satisfactia ca deciziile economice pe care le-a adoptat la inceputul crizei au fost bune, scrie cotidianul francez La Croix, in editia sa de miercuri, 2 decembrie.
“În Franta, activitatea a inregistrat o recesiune mai mica decât in alte tari si acum si-a reluat cresterea.

Noi am distrus mai putine locuri de munca, iar somajul a crescut mai putin. Nu spun lucrurile astea din autosatisfactie, acum, când exista inca somaj si multi dintre compatriotii nostri au greutati. Ce as vrea eu, este ca fiecare sa reflecteze cu onestitate la acest lucru: daca Franta ar fi avut o rata a somajului de doua ori mai mare decât in Spania, v-ati fi intrebat: “Dar guvernul ce face?”, a spus Sarkozy.

În opinia lui Sarkozy, Franta ar fi deci tara care s-a descurcat cel mai bine, comparativ cu “ravagiile” pe care criza le-a provocat in Statele Unite, “distrugerile” din Marea Britanie sau Spania, cu “falimentul” islandez sau cu recesiunea din Germania “de doua ori mai puternica decât in Franta”.
“Trebuie sa vedem totusi ca politica economica urmata a fost cea corecta”, si-a exprimat satisfactia seful statului, care a profitat de aceeasi ocazie pentru a critica cu severitate “devierile modelului anglo-saxon”, aflate la originea crizei. El a pledat pentru ca “modelul european” sa se impuna pretutindeni.

În total, au fost injectate in economie fonduri in valoare de 27,7 miliarde de euro, au demarat peste 1.000 de proiecte coordonate de stat, 500.000 de vehicule au beneficiat de “prima de casare” si au fost create mai mult de 650.000 de locuri de munca in urma masurilor de incurajare a intreprinderilor mici, a subliniat presedintele francez.

De asemenea, Nicolas Sarkozy si-a sustinut optiunile strategice, cum ar fi de exemplu cea referitoare la un plan de relansare prin intermediul investitiilor. Acuzat ca ar fi lasat deficitul public sa creasca, el a aparat creditul de mare valoare si a repetat ca nu se pune problema unei politici riguroase si, cu atât mai putin, de cea a cresterii impozitelor.

“Va rog sa intelegeti. Daca vorbim de restrictionarea creditelor si de rigoare, criza va incepe din nou …”, a avertizat Nicolas Sarkozy. El a insistat asupra unor teme care vor deveni cu siguranta laitmotivul viitoarei sale campanii prezidentiale, daca va candida. Este vorba de: necesitatea reformei si mai ales de cât de important este “sa li se spuna adevarul francezilor” si sa fie respectate angajamentele, reabilitarea cuvântului public si exigenta in privinta rezultatelor. Fara sa spuna ca vizeaza un al doilea mandat, presedintele este in campanie, a conchis La Croix.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.