Nokia estimează ca piaţa mondială de telefoane mobile va creşte cu 10% în 2010

Grupul finlandez Nokia Corp., cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a anuntat miercuri (2 decembrie 2009) ca se asteapta la o crestere de aproximativ 10% a volumului vânzarilor de telefoane mobile in 2010 comparativ cu 2009, urmând a se concentra pe stabilizarea pretului mediu de comercializare al telefoanelor sale mobile precum si pe cresterea veniturilor, transmite Reuters.

“Pentru 2010 piata de dispozitive mobile da semne ca incepe sa se stabilizeze o crestere mai mare inregistrându-se in acele segmente in care Nokia are un avantaj competitiv”, a declarat directorul financiar de la Nokia, Timo Ihamuotila, cu prilejul Capital Markets Day, eveniment organizat miercuri la Helsinki.

Nokia a mai anuntat ca in 2010 spera sa-si mentina cota sa actuala de piata, in termeni de volum, dar va incerca sa-si creasca veniturile prin concentrarea sau stabilizarea pretului mediu de comercializare (ASP) . La sfârsitul celui de al treilea trimestru din acest an Nokia controla 36,7% din piata mondiala de telefoane mobile, potrivit firmei de consultanta Gartner.

În luna octombrie a acestui an, Nokia a anuntat ca in trimestrul 3 din 2009 pretul mediu de comercializare al telefoanelor sale a fost de 62 de euro, stabil comparativ cu trimestrul doi 2009, dar in scadere fata de 72 de euro in trimestrul 3 din 2009. Grupul finlandez estimeaza ca marja operationala a diviziei sale de dispozitive si servicii mobile se va situa in intervalul 12 si 14%.

În ceea ce priveste segmentul de infrastructura pentru telecomunicatii, unde Nokia este prezent via joint venture-ul Nokia Siemens Networks (NSN), grupul se asteapta ca piata sa ramâna stabila in euro, dar mizeaza pe o crestere superioara pietei pentru Nokia Siemens Networks.
În 2009, atât Nokia cât si industria telefoniei mobile a avut de suferit pe masura ce consumatorii si-au redus cheltuielile pentru noi dispozitive mobile, iar pe segmentul telefoanelor mai scumpe s-a inregistrat o concurenta sporita. În trimestrul al treilea al acestui an, Nokia a inregistrat primele sale pierderi trimestriale din acest deceniu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.