O genă i-ar face pe bărbaţi să moară înaintea femeilor

Longevitatea mai mare a femeilor ar avea o explicatie stiintifica. Atunci, ce mai asteapta geneticienii ca sa creeze bebelusi din doua mame, care sa traiasca cu mult mai mult? O echipa de biologi japonezi a demonstrat ca puiul de soarece nascut din doua mame traieste cu o treime de timp mai mult decât cel rezultat dintr-o mama si un tata, scrie revista franceza Le Point.

Nu este o gluma, avertizeaza publicatia mentionata. Tomohiro Kono si Manabu Kawahara de la Universitatile din Tokyo si Saga au reusit sa produca soricei al caror ADN provenea de la doua femele. Motivatia lor stiintifica a fost sa inteleaga de ce, la majoritatea speciilor animale, femela traieste mai mult decât masculul. Kono si-a imaginat ca diferenta de longevitate ar putea avea o baza genetica legata de sex.

De aici, ideea ca un animal care ar mosteni ADN de la doua femele ar trebui sa traiasca mai mult. În lipsa unor persoane voluntare pentru experimentul lor, cei doi cercetatori au ales soareci pentru a-si verifica ipoteza. Acestia n-au avut nimic impotriva, cu conditia sa primeasca brânza in fiecare zi.

Cercetatorii au inceput prin a captura un soricel femela de o zi, de la care au luat ovule imature pentru a le transforma in spermatozoizi imaturi pe care i-au injectat in ovulele mature ale altor femele adulte. Au reusit sa obtina embrioni viabili, care s-au transformat in soricei cu o viata normala. Au trait atât de bine incât au atins in medie 841 zile, fata de 655 zile la o populatie de soareci de referinta, cu o mama si un tata.

Aceasta diferenta i-a incântat pe cei doi cercetatori japonezi care si-au vazut confirmata ipoteza unei origini genetice a duratei vietii, legate de sex. Ei explica si faptul ca longevitatea ar fi dependenta de o gena (numita Rasgrf1), prezenta in cromozomul masculin Y. De acest fapt nu sunt siguri in totalitate. Ramâne sa se inteleaga de ce evolutia a ales ca femeile sa fie mai longevive.

Sau, mai degraba, de ce evolutia i-a programat pe barbati sa moara mai repede. Se pare ca masculii cultiva forta si o statura atletica pentru a cuceri femeile. Ei n-ar avea deci niciun interes sa imbatrâneasca pentru ca ar fi prea slabi ca sa mai câstige vreo “batalie”. Prin urmare, pot sa moara. La barbati, ar fi acelasi lucru. Întelegem acum de ce caminele de batrâni sunt pline de vaduve, se incheie in nota ironica articolul din Le Point.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata