ONU: Economia mondiala va creste cu 2,4% in 2010

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a estimat miercuri (2 decembrie 2009) ca economia mondiala va inregistra o crestere de 2,4% in 2010, insa a avertizat ca recuperarea va fi fragila, transmite AP.

Într-un raport publicat in avanpremiera estimarilor economice anuale, ONU a apreciat masurile fiscale masive de stimulare a economiei, luate inca de la finalul anului 2008. Organizatia a recomandat ca aceste masuri sa continue – cel putin pâna când vor aparea semnale mai c lare cu privire la reluarea cresterii economice, cresterea numarului locurilor de munca si a cererii din partea sectorului privat.

Raportul ONU consemneaza ca tot mai multe economii au inregistrat o crestere in al doilea trimestru al lui 2009, recuperarea continuând in al treilea trimestru. De asemenea, organizatia a evidentiat cresterea productiei industriale si a comertului international, precum si relansarea burselor. Totodata, raportul avertizeaza in privinta a doua riscuri majore, care ar putea duce economia mondiala din nou in recesiune.

Primul este riscul abandonarii premature a masurilor de stimulare a economiei, iar al doilea este riscul cresterii deficitului Statelor Unite si a datoriei externe, ceea ce ar putea cauza probleme pentru dolarul american si, implicit, un nou val de instabilitate financiara, a avertizat organizatia. Desi economia mondiala a crescut in al doilea si al treilea trimestru al lui 2009, raportul estimeaza ca “din cauza scaderii activitatii la inceputul anului, Produsul Intern Brut Global ar putea scadea cu 2,2% la finalul lui 2009”.

Conform raportului, cresterea economica in 2010 va fi mai puternica in statele in curs de dezvoltare, mai ales in Asia. Astfel, cresterea in aceste state, va fi mult mai mare, de la 1,9% in 2009, la 5,3% in 2010. Conform estimarilor, economia Chinei va creste cu 8,8% in 2010, iar cea a Indiei cu 6,5%, amândoua sub nivelurile de crestere dinainte de criza. Rusia va inregistra o crestere de 1,5% in 2010, dupa contractia puternica de 7% din 2009, se arata in raport.

În tarile industrializate, economia Statelor Unite va creste cu 2,1% in 2010, dupa scaderea estimata, de 2,5%, in 2009, mai precizeaza raportul. Recuperarea in tarile Uniunii Europene si Japonia va fi mult mai slaba in 2010 – sub 1%. Tarile sarace ale lumii vor cunoaste o incetinire semnificativa a cresterii puternice dinainte de criza financiara, a avertizat ONU.

Raportul precizeaza ca 107 din cele 160 de state pentru care se cunosc datele evolutiei economice au inregistrat o scadere a venitului mediu pe cap de locuitor anul acesta, inclusiv statele dezvoltate si aproximativ 60 de tari in curs de dezvoltare. În 2010, organizatia estimeaza ca doar zece state in curs de dezvoltare vor cunoaste o scadere a venitului mediu pe cap de locuitor.

Dar, in acelasi timp, doar 21 de state vor cunoaste o crestere economica de cel putin 3%, pragul minim necesar pentru a asigura reducerea substantiala a nivelului saraciei, se mai arata in raport. Raportul este alcatuit la inceputul fiecarui an de catre Departamentul ONU pentru Afaceri Economice si Sociale, Consiliul ONU pentru Comert si Dezvoltare, si cele 5 comisii regionale ONU.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.