EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Poţi oare câştiga un război, anunţându-i ora sfârşitului?

0

Dupa mai multe saptamâni de gândire, presedintele american si-a facut cunoscut marti seara planul de iesire din acest indelungat conflict si a anuntat ca retragerea trupelor din Afganistan va incepe in 2011, scrie cotidianul francez Le Figaro, in editia sa de miercuri, 2 decembrie 2009.

Se poate câstiga, oare, un razboi anuntând ora la care batalia se va sfârsi? Aceasta intrebare era pusa deja cu insistenta pe toate canalele de televiziune americane, dupa ce presedintele Barack Obama a tinut un discurs referitor la strategia sa in Afganistan. Într-o alocutiune pronuntata in fata elevilor Academiei West Point, seful statului a anuntat ca trupele americane din Afganistan vor fi suplimentate cu 30.000 de militari, “din ratiuni ce tin de interesul national american”.

El a precizat ca deplasarea se va face rapid in incercarea de a lovi puternic si repede. Dar dupa ce a sustinut acest efort masiv, care ii indispune pe multi dintre partizanii taberei democrate, seful executivului american s-a grabit sa adauge ca trupele americane vor incepe sa se retraga din vara anului 2011, adica peste 18 luni. O precizare care ar putea fi pe gustul opiniei publice obosite de un razboi care dureaza din 2001, dar care este de natura sa suscite critici si preocupari printre expertii si militarii care pledeaza pentru o angajare pe termen lung.

“Nu abordez aceasta decizie in mod superficial, a punctat Barack Obama, referindu-se la hotarârea de a angaja trupe noi, intr-un discurs adesea grav, in cursul caruia a omagiat sacrificiul militarilor si al familiilor lor. “Daca nu m-as gândi ca sunt in joc securitatea Statelor Unite si a americanilor, as da chiar mâine ordinul de retragere tuturor soldatilor, tuturor pâna la ultimul, a subliniat presedintele.

Evocând istoricul angajamentului american in Afganistan, in anul 2002, ca riposta la evenimentele din 11 septembrie, presedintele a reamintit ca Al-Qaida continua sa fie o amenintare susceptibila sa loveasca interesele SUA si ale aliatilor si ca aceasta amenintare justifica lupta pe care America si inca alte 42 de tari o duc in teatrul de operatiuni din Afganistan. Al-Qaida pregateste “la ora la care va vorbesc, noi atentate”, a avertizat el, lansând un apel “de a face fata teroristilor”.

De asemenea, presedintele american a explicat ca obiectivul militar – care are ca scop sa dezmembreze si sa distruga Al-Qaida – trebuie sa fie insotit de un proces amplu si intensiv de formare a armatei afgane, in asa fel incât ea sa poata asigura securitatea tarii cât mai repede posibil.

“Vrem sa fim partenerul si nu patronul dumneavoastra”, a adaugat Obama, adresându-se de acesta data cetatenilor afgani si repetând ca America nu are nici cea mai mica intentie de a ramâne in Afganistan, pentru ca ea trebuie sa se ocupe de refacerea propriei sale economii. În aceasta privinta, Barack Obama a explicat ca prezenta militara si formarea armatei si a politiei afgane (care ramâne cea mai slaba si cea mai necesara veriga a dispozitivului de securitate), va fi insotita de o asistenta civila acordata guvernului central al lui Hamid Karzai.

El a lasat insa sa se inteleaga explicit ca, in schimb, acesta din urma trebuie sa-si respecte angajamentele privind lupta impotriva coruptiei si imbunatatirea felului in care functioneaza tara. “Epoca cecului in alb este de domeniul trecutului”, a avertizat Obama, subliniind ca America va explica clar “care sunt asteptarile sale de la cei pe care ii ajuta”.

Ultimul punct-cheie in discursul rostit de Barack Obama: Pakistanul. Presedintele a insistat mult asupra importantei cruciale pe care o are pentru succesul strategiei coalitiei in Afganistan “un parteneriat eficienť intre Statele Unite si Pakistan. “Vom actiona fiind perfect constienti ca succesul nostru in Afganistan este legat indispensabil de parteneriatul cu Pakistan”, tara in lupta cu extremistii si unde se ascund dupa toate aparentele mai multi membri ai Al-Qaida.

Obama s-a declarat pentru formularea unei strategii care sa mearga de o parte si de cealalta a granitei. El a invitat, de asemenea, la o mobilizare a aliatilor SUA si la noi contributii la efortul de razboi. “Acest razboi nu este razboiul Americii”, a spus el. Reactionând la discursul lui Barack Obama, generalul Mc Chrystal, comandantul fortelor americane si ale NATO din Afganistan, a salutat anuntul privind trimiterea a 30.000 de militari suplimentari, subliniind ca aceasta decizie ii asigura “resursele” necesare pentru a-si duce misiunea la bun sfârsit.

Cu toate acestea, doua tipuri de critici par sa fi aparut deja, una venind mai degraba din partea dreptei iar cealalta dinspre stânga. În tabara democrata, multe voci avertizeaza impotriva spectrului unui nou Vietnam si se mira de un nou angajament masiv care va atârna greu asupra finantelor statului in timp ce criza economica nu a trecut, iar rata somajului a depasit 10%.

Marti, presedintele a recunoscut ca suplimentarea trupelor ar greva bugetul statului cu 30 de miliarde de dolari in acest an si ca va discuta despre acest subiect cu Congresul ca sa stie cum ar putea impaca aceasta cheltuiala cu rigoarea bugetara pe care o urmareste. Dar el a refuzat comparatia cu Vietnamul. considerând ca se bazeaza pe “o lectura eronata a istoriei”.

Daca republicanii par sa fie mult mai de acord cu presedintele in privinta necesitatii de a le asigura generalilor americani suplimentarile pe care le cer, ei si-au exprimat in schimb ostilitatea fata de orice anunt legat de o data de plecare a trupelor. Anuntând ca retragerea va incepe in 2011, peste 18 luni, exista riscul de a le trimite dusmanilor talibani si aliatilor afgani si pakistanezi mesajul ca America nu se va afla acolo pentru mult timp.

“Istoria arata ca daca fixezi o data de plecare, dusmanul asteapta sa pleci” ca sa puna mâna pe teritoriu, avertiza la sfârsitul lui noiembrie senatorul american John McCain, cu ocazia unui forum asupra securitatii, organizat la Halifax, in Canada. “Absenta unui calendar de tranzitie ar anula sentimentul nevoii urgente de a lucra cu guvernul afgan”, a motivat Obama. Dupa parerea lui, “este clar ca Afganistanul trebuie sa-si asume responsabilitatea securitatii sale si ca Statele Unite nu au niciun interes sa se angajeze intr-o lupta fara sfârsit in Afganistan”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.