Sistemul educaţional din Rusia, subminat de diplomele false

Într-un pasaj subteran de la o statie de metrou, o doamna tine in mâna un carton cu inscriptia “Diplome”. Scena nu mira pe nimeni in Rusia, unde s-ar vinde anual circa 500.000 de false diplome. Pe Internet, vânzatorii n-au nicun fel de jena etica.

“Cumpararea unei diplome este mai avantajoasa pentru ca, studiind câtiva ani, nu se ajunge mereu la instructia necesara pentru a obtine un loc de munca bun. Pe lânga economisirea timpului, folositi mai putini bani si va uzati mai putin nervos comandând o diploma”, se poate citi pe site-ul kyplu-diplom.com, citat de cotidianul francez La Croix si care ofera servicii de acest fel.

Platind intre 240 si 675 euro, clientul devine ca prin farmec inginer in domeniul nuclear, medic sau contabil in câteva zile. Dintre aceste false diplome, se pare ca 100.000 sunt emise anual de salariati ai institutiilor de invatamânt. O diploma cu semnatura rectorului, stampile oficiale si inscrierea in registrele universitatii costa intre 13.500 si 33.8 00 euro.

Serghei Komkov, Presedintele Fondului National “Educatie”, considera ca piata diplomelor universitare false din Rusia se cifreaza la 1,6 miliarde de euro pe an. În cursul ultimilor ani, numarul locurilor subventionate din universitatile rusesti a scazut mereu. Pentru ca accesul la invatamântul superior a devenit tot mai costisitor, tentatia de a cumpara o diploma “cu pret redus” a crescut.

Si locurile la universitate se negociaza. Anul trecut, 80% dintre rusi considerau ca admiterea intr-o institutie de invatamânt superior depindea in primul rând de bani si de relatiile parintilor cu administratia, potrivit unui sondaj al Centrului Levada. Numai 17% cred ca admiterea este garantata de cunostintele studentului. Komkov, director de scoala pe timpul Uniunii Sovietice, spune ca aceasta problema nu era atât de acuta atunci.

Chiar daca Rusia este semnatara a Procesului de la Bologna, care vizeaza armonizarea diferitelor sisteme de invatamânt superior din Europa, diploma acordata in Rusia nu are nicio valoare in strainatate. Detinatorii diplomelor trebuie sa faca dovada competentei si sa obtina o diploma de echivalare in tara care i-a primit.
Komkov apreciaza ca cele mai grave consecinte ale acestei situatii se inregistreaza chiar in Rusia. “Sa ne gândim la accidentul de la barajul Saiano-Susenskaia (17 august, 75 morti).

Este un exemplu de incompetenta tehnica. Studentii parasesc sistemul de invatamânt pe jumatate pregatiti, pe jumatate competenti. Va imaginati ce tragedie este pentru tara!” Este adevarat si ca o diploma reala este departe de a garanta ca posesorul sau stapâneste specializarea: de-a lungul unui ciclu scolar normal. Se intâmpla ca multi studenti instariti sa nu se prezinte la examene si sa-si plateasca profesorii pentru a obtine rezultate bune. Chiar profesorii, prost platiti, le propun uneori acest lucru.

Komkov, care ocupa functia mentionata de mai putin de un an, recunoaste ca eradicarea coruptiei din sistemul de invatamânt, cu ajutorul unei echipe restrânse, este o mis iune colosala, mai ales intr-o tara in care aceasta creste de la inceputul deceniului, in pofida promisiunilor presedintelui Vladimir Putin, apoi ale succesorului sau, Dmitri Medvedev. Planul sau: “sa distruga din interior” mecanismele coruptiei, atacând câteva institutii si functionari, pe care le-ar putea da apoi drept exemplu, incheie La Croix.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.