EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Virusul gripei A a cunoscut mutaţii, dar sporadice în opinia experţilor

0

Se pare ca noul virus gripal A/H1N1 a suferit mutatii, in Norvegia, Italia si in alte tari ale lumii. Expertii nu au cazut insa de acord: in unele articole scriu ca mutatia este nesemnificativa, in altele ca ea ar face virusul mai periculos.

În Norvegia oamenii de stiinta au cules esantioane de sânge de la peste 70 de bolnavi de gripa A iar la patru a fost identificata o mutatie a virusului H1N1. Având in vedere ca doi bolnavi au decedat, prin deductie s-a pus intrebarea daca virusul a devenit mai agresiv. În acest caz se pune problema mai multor vaccinari sau a incetarii lor?

Revista italiana Panorama a solicitat o evaluare unor doi oameni de stiinta: Giuliano Rizzardini, medic primar in sectia de boli infectioase de la spitalul Sacco din Milano si Carlo Federico Perno, profesor de virusologie la Universitatea Tor Vergata din Roma.
Întrebati daca mutatia virusului H1N1 la pacientii norvegieni implica o tulpina mai periculoasa, cei doi experti au afirmat ca este vorba de o mutatie sporadica, deja constatata in diferite tari: SUA, Mexic, Brazilia, Japonia, China si Ucraina, fiind semnalata de mai mult timp de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), unde se face o monitorizare constanta a evolutiei virusului.

Nu exista o dovada ca virusul ar fi devenit mai agresiv si pentru ca mutatia a survenit la bolnavi care aveau o forma usoara.
Expertii au precizat ca in cazul pacientilor norvegieni s-a efectuat o analiza a genelor virusului, observându-se o variatie in proteinele de suprafata, care sunt cele mai expuse mutatiei. Întrebati daca vaccinul ramâne eficient, ei au explicat ca mutatia nu a modificat partea din virus sensibila la vaccin. Vaccinul continua sa fie recomandat categoriilor cu risc major.

În Canada, OMS a semnalat sase cazuri de reactii alergice la vaccin, la 63.000 de persoane vaccinate. Potrivit expertilor, este vorba de un lot special al vaccinului, produs de Glaxo in Canada. Acelasi lot, produs in alte locatii din lume, nu a creat probleme. Cele sase persoane si-au revenit deja, iar doze le ramase din vaccin au fost retrase.
Solicitati sa comenteze daca este normal ca un virus sa sufere mutatii in scurt timp, expertii au apreciat ca acest lucru nu este surprinzator.

Un virus produce in fiecare zi, pentru a se inmulti, sute de milioane pâna la miliarde de particule virale. Este firesc sa existe mutatii. Abuzul de antivirale poate accelera ritmul, facând virusul rezistent la medicamente. Din acest motiv, astfel de medicamente trebuie administrate in cazuri selectionate.
În lume s-au constatat cazuri de virus H1N1 rezistente la medicamnete, dar sporadic. Nu este insa o certitudine ca cei care sunt afectati de un virus rezistent se confrunta cu o evolutie negativa. Pacientul insusi ar trebui sa aiba o tulpina virala care nu raspunde la antivirale si este in acelasi timp mai agresiva, dar acest lucru nu se intâmpla frecvent.

Potrivit expertilor, mutatiile care survin frecvent si care in limbaj medical se numesc “drift” nu sunt semnificative. Este diferit cazul unui “shift”, sau recombinare a virusului. În acest caz, doua virusuri diferite infecteaza aceeasi celula, generând o tulpina noua, mai redutabila. H1N1 s-ar putea recombina cu virusul gripei aviare, H5N1 iar vaccinul nu ar mai fi eficient.

De obicei, explica expertii, recombinarea a doua virusuri nu survine la om, ci la porc. Acesta din urma ar trebui sa se infecteze cu un virus uman, H1N1 si cu unul aviar, H5N1. Ambii trebuie sa se amestece pentru a crea un nou virus care sa afecteze ulterior omul. Acest lucru nu are loc insa brusc, ci e nevoie de cel putin câteva luni pentru a se produce.

În plus, noul virus, pentru a putea uni o putere mare de transmitere de la om la om si o periculozitate clinica ridicata, trebuie sa depaseasca o serie de etape. Nu este sigur ca va putea. OMS monitorizeaza indeaproape Egiptul, unde circula ambele virusuri: H5N1 este raspândit la pasari, cu cazuri sporadice la om.
Riscul ramâne insa scazut.
Întrebati daca dupa o scadere a contaminarilor este de asteptat un al doilea val, expertii cred ca exista aceasta posibilitate, chiar daca al doilea val da vârfuri mai putin intense. Multe persoane sunt deja imunizate, fie datorita vaccinului fie pentru ca imbolnavindu-se au dezvoltat anticorpi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.