EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Acţionarii minoritari de la Rompetrol Rafinare se vor adresa Comisiei Europene

0

Un grup de actionari minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC), din care face parte si senatorul UDMR Attila Verestoy, va depune plângeri la Comisia Europeana (CE) pentru a cere “sanctionarea incalcarii reglementarilor comunitare si aplicarea in mod corect a legislatiei românesti si europene pe piata de capital”.

“Constatând tergiversarea repetata a initierii ofertei publice de catre KazMunaiGaz (cu sprijinul evident acordat de tratamentul blând al CNVM), actionarii minoritari isi cauta dreptatea la Comisiile Uniunii Europene.
În conditiile in care compania KazMunaiGaz este obligata sa initieze o oferta publica in valoare de aproximativ 150 milioane de euro, CNVM si-a “exercitat prerogativele” si a aplicat o amenda de 5.000 de euro unei entitati ce nici macar nu are obligativitatea de a face oferta publica obligatorie de preluare”, se spune intr-un comunicat al grupului de actionari.

În anul 2007, KazMunaiGaz a preluat controlul asupra The Rompetrol Group NV Olanda si, indirect, asupra S.C. Rompetrol Rafinare SA- Constanta. Potrivit legii, oferta publica de preluare trebuie lansata de persoana “care, urmare a achizitiilor sale sau ale persoanelor cu care actioneaza in mod concertat, detine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societati comerciale”.

“În cazul de fata, persoana care a dobândit prin achizitie mai mult de 33% din drepturile de vot asupra S.C. Rompetrol Rafinare S.A.- Constanta este KazMunaiGaz si nu The Rompetrol Group NV Olanda. În consecinta, oferta publica de preluare trebuie derulata de Kaz Munai Gaz si nu The Rompetrol Group NV Olanda.

Cu toate acestea, CNVM nu a initiat nicio corespondenta oficiala si nic io masura coercitiva catre entitatea kazaha, desi in mod evident entitatea cu “obligatia de a face” este grupul KazMunaiGaz, grup listat pe bursa din Londra si pe bursa din Kazahstan. Aducem aminte ca reprezentantii Rompetrol Grup NV au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a tergiversa initierea ofertei, neexistând obligatie oficiala pe care acestia sa nu o fi ratat”, afirma actionarii minoritari de la RRC.

Acestia sustin ca, mai mult, Comisia ar fi trebuit sa dispuna toate masurile si sa intreprinda toate diligentele pentru ca oferta publica obligatorie de preluare sa se faca la un pret de achizitie echitabil care sa ia in cons ideratie cel mai mare pret platit de ofertant sau de persoanele cu care ofertantul a actionat in mod concertat pentru achizitionarea indirecta a actiunilor S.C. Rompetrol Rafinare S.A.- Constanta. Potrivit rapoartelor anuale din 2007 si 2009 ale KazMunaiGaz, preluarea integrala a The Rompetrol Group NV a costat 1,7 miliarde dolari.

La sfârsitul lunii octombrie, CNVM a respins rapoartele ofertelor obligatorii de preluare de la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services si a solicitat noi rapoarte care sa fie realizate de un alt evaluator independent.
The Rompetrol Group este detinut integral de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, care a preluat in 2007 un pachet de actiuni reprezentând 75% din capitalul Rompetrol, de la omul de afaceri Dinu Patriciu, iar restul de 25% in 2009.

Grupul Rompetrol detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare si 51% din titlurile Rompetrol Well Services, listate la Bursa de Valori Bucuresti. Conform legii, actionarul care detine peste 33% din actiunile unei companii listate trebuie sa deruleze o oferta publica de preluare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.