Adolescenţii sunt la curent cu munca părinţilor lor

Adolescentii aspira la un echilibru mai bun intre viata de familie si cea profesionala a parintilor lor. Închisi in cercul lor sunt ei, oare, indiferenti fata de ceea ce nu ii priveste?

Absolut deloc: un studiu publicat marti, 1 decembrie, de Observatorul de conciliere a vietii profesionale si familiale in intreprindere arata ca adolescentii cu vârste cuprinse intre 14 si 17 ani sunt foarte interesati de viata profesionala a parintilor lor, scrie cotidianul francez La Croix.

Astfel, 91% dintre adolescenti stiu foarte bine ce fac mamele lor in fiecare zi la locurile lor de munca si ar putea sa vorbeasca despre acest subiect si 84% spun acelasi lucru si in privinta tatilor.
Locul de munca este chiar un subiect de discutie des repetat: 70% vorbesc cu regularitate despre munca mamelor si 58% despre cea a tatilor. O doza de conversatie care ii multumeste, având in vedere ca doua treimi dintre adolescenti nu ar dori sa vorbeasca nici mai mult, nici mai putin.

“Îmi place mult sa stiu ce fac parintii mei, dar nu vreau sa intru in amanumte”, precizeaza unul dintre tinerii intervievati. Pentru ca parintii se refera de cele mai multe ori la neplacerile avute in cursul zilei si nu la succese. Vechimea parintilor in munca are urmari puternice asupra felului in care adolescentii percep intreprinderea.

“Cu putin timp in urma am traversat o perioada grea la serviciu si o auzeam pe fiica mea spunând ca nu va lucra niciodata intr-o intreprindere”, subliniaza Didier Lebret, director la Mondial Assistance din partea Frantei si tatal a doua adolescente. Sensibili la sarcinile de serviciu ale parintilor, doua treimi dintre tineri considera chiar ca activitatea acestora este “stresanta”, “obositoare”, chiar “foarte grea”, iar o cincime doar o socotesc drept una “care te poate dezvolta”.

“Intrarea lor intr-o intreprindere nu se va face cu entuziasmul cerut”, analizeaza Jerome Ballarin, presedintele Observatorului. Adolescentii sunt totusi obisnuiti cu locul de munca al parintilor: 7 adolescenti din 10 au fost deja acolo, Dar, potrivit studiului, aceste vizite ar fi motivate de “dorinta de a compensa absenta parintilor prin contacte la locul lor de munca”.

Faptul ca parintii pleaca dimineata si se intorc acasa seara târziu este perceput ca pe niste carente familiale. “Profitam mai putin de ei pentru ca atunci când ajung acasa mai au treburi de facut”, subliniaza Amelie Perrault, eleva de liceu si autor al unui text intitulat “Domnule Presedinte, am 15 ani si as vrea sa vorbesc”. “Stereotipic pentru adolescenti este ca ei ar vrea sa fie independenti, dar ca au inca nevoie de parinti”, este concluzia la care ajunge studiul.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.