Agricola Bacău: Scumpirea cu 25% a cărnii de pui va genera şomaj

0

Scumpirea cu 25% a carnii de pui de la 1 ianuarie 2010 va afecta consumul, vânzarile, producatorii si va genera somaj.

O consecinta a cresterii pretului la carnea de pui este scaderea consumului, ca efect al diminuarii accentuate a veniturilor populatiei, in pofida tendintei manifestate de consumatori in ultimii ani de a achizitiona un produs mai ieftin si mai sanatos (in comparatie cu carnea de porc sau vita), conform unui comunicat al Agricola Bacau.

Scaderea vânzarilor in lanturile mari de magazine va conduce la diminuarea performantei acestora si a posibilitatii de dezvoltare pe termen mediu. De asemenea, scaderea vânzarilor de produse avicole românesti va genera in mod implicit o crestere a importurilor, in special de produse percepute drept secundare in tarile Uniunii Europene – pulpele de pui congelate – si care va constitui principala cauza a falimentului multor companii din industria autohtona si a somajului.

Începând cu anul 2010, sprijinul financiar acordat de la buget va fi retras conform angajamentelor luate de România fata de Uniunea Europeana. Potrivit Avicola Bacau, aceasta subventie acopera in fapt o parte din costuri si isi gaseste reflectarea in pretul la raft al carnii de pui si poate fi considerata o forma de protectie sociala.
Eliminarea subventiei la carnea de pasare, de 1,6 lei pe cap, la care se adauga eliminarea subventiei la valoarea creditului pe ciclu de productie, de 30%, genereaza ca efect o crestere cu aproximativ 25% a pretului de productie, in conditiile scaderii marjelor de profit (profitului net) al producatorilor.

“Industria avicola din România este foarte performanta. Performantele realizate de acest sector economic sunt la nivelul cel mai inalt din Europa. Prin urmare, nu exista solutii de reducere a costurilor si, in consecinta, s ingura solutie de compensare a influentei financiare provocate de retragerea subventiilor o reprezinta cresterea pretului la raft cu aproximativ 25%”, a declarat presedintele Agricola Bacau, Grigore Horoi.

Enter to win $5000 Gift Card free at www.krogerfeedback.com

Agricola Bacau precizeaza ca din primele zile ale anului 2009, anticipând efectele crizei economice, producatorii din industria carnii au procedat la masuri drastice de reducere a costurilor, la eficientizarea activitatii prin reorganizare, chiar si la reducerea fortei de munca.
Desi in anul 2009 piata carnii de pui a inregistrat o usoara crestere in volum, in comparatie cu 2008, pretul mediu pe kilogramul de carne are un trend usor descrescator in ultimele luni.

O treime din volumul vânzarilor in comertul modern (conturile internationale si marile retele de magazine) este reprezentat doar de carcasa de pui, ceea ce inseamna ca exista o tendinta de orientare a consumatorilor catre produse mai ieftine – tendinta fireasca in contextul scaderii accentuate a puterii de cumparare a populatiei ca efect al crizei economice accentuate, potrivit comunicatului Agricola Bacau.

“În consecinta, Agricola Bacau sustine cu fermitate necesitatea gasirii unor solutii alternative la subventiile ce vor fi eliminate incepând cu 1 ianuarie 2010. În acelasi timp, facem apel la toti partenerii de afaceri – furnizori, finantatori si, mai ales, distribuitori sa gaseasca intelegere pentru situatia dificila pe care o traverseaza industria noastra si sa sporeasca efortul de a gestiona eficient aceasta situatie.
Insistam pe implicarea tuturor factorilor decizionali, inclusiv a celor guvernamentali, pentru a identifica cele mai potrivite solutii dedicate unei industrii in care s-a investit foarte mult si care a atins un nivel foarte inalt de performanta”, a adaugat Grigore Horoi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.