EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Alianţa PSA Peugeot Citroen-Mitsubishi, a doua investiţie masivă după Renault-Nissan

0

Producatorul francez de autovehicule PSA Peugeot Citroen si compania nipona Mitsubishi Motors au semnat in septembrie un acord in vederea comercializarii in Europa, sub marcile Peugeot si Citroen, a unui automobil electric care are la baza un model creat de Mitsubishi Motors, noteaza cotidianul francez Le Monde.

PSA Peugeot Citroen intentioneaza sa preia controlul asupra 30-50% din capitalul omologului sau japonez Mitsubishi Motors aflat in dificultate, a informat joi (3 decembrie 2009) cotidianul economic Nikkei Shimbun, aratând ca un purtator de cuvânt al grupului Mitsubishi a confirmat ca cele doua grupuri discuta “despre proiecte in beneficiul ambelor intreprinderi”.

“O alianta de capitaluri este una din posibilitati”, a explicat purtatorul de cuvânt, adaugând ca deocamdata nu s-a luat inca nicio hotarâre. PSA confirma joi ca analizeaza impreuna cu constructorul japonez posibilitatea de a consolida cooperarea bilaterala, care poate ajunge pâna la un “parteneriat strategic”.

Potrivit cotidianului economic, Mitsubishi va emite, cel mai probabil, actiuni noi in valoare de 200-300 miliarde de yeni (1,5- 2,3 miliarde de euro) pe care le-ar cumpara PSA, care ar ajunge astfel sa detina intre 30% si 50% din actiunile constructorului nipon. PSA ar deveni actionar principal la Mitsubishi si ar prelua controlul de facto in aceasta intreprindere.

Nikkei mai scrie ca PSA ar cauta sa obtina peste 50% din capitalul Mitsubishi, care ar putea de asemenea sa ia actiuni la omologul sau francez. Acest acord i-ar permite grupului Mitsubishi sa-si amelioreze situatia financiara, foarte deteriorata odata cu criza. Grupul japonez a anuntat la sfârsitul lunii octombrie o pierdere neta de 36,4 miliarde de yeni (280 de milioane de euro) in primul semestru 2009-2010 si o cifra de afaceri redusa cu 50% pe durata unui an.

Pe de alta parte, o legatura de capitaluri i-ar permite constructorului PSA sa-si intensifice cooperarea cu Mitsubishi in domeniul vehiculelor electrice in care omologul sau japonez este mai avansat. Cele doua grupuri au semnat in septembrie un acord in vederea comercializarii in Europa, sub marcile Peugeot si Citroen, a unui automobil electric având la baza un model creat de Mitsubishi Motors.

Ele lucrau deja pentru infiintarea unei unitati de productie comune in Rusia, a reamintit purtatorul de cuvânt al constructorului japonez. Alianta dintre cele doua grupuri ar da nastere celui de-al saselea constructor automobil mondial, cu vânzari totale de 4,45 milioane de vehicule in 2008. PSA a vândut in acelasi an, 2008, 3,26 de milioane de vehicule si ocupa locul 8 in lume in domeniul constructiilor de automobile, iar Mitsubishi se plaseaza pe locul 15 in acelasi clasament, cu vânzari totale de 1,19 milioane de vehicule.
Daca acest proiect se realizeaza, el ar reprezenta prima investitie masiva a unui constructor automobil strain in Japonia dupa 1999, data la care s-a infaptuit alianta dintre constructorul francez Renault si Nissan, mai precizeaza Le Monde.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.