Amenzi de 225.000 lei în urma unor controale privind emisiile auto de dioxid de carbon

Autoritatea Nationale pentru Protectia Consumatorilor a aplicat 69 de amenzi contraventionale, in valoare de 225.000 lei, in urma unor controale privind furnizarea informatiilor referitoare la consumul de carburant si emisiile de dioxid de carbon (C02), la comercializarea autoturismelor noi, potrivit unui comunicat al ANPC.

În perioada 2 – 6 noiembrie, au fost verificati, la nivel national, 307 operatori economici si 2.207 autoturisme noi, constatându-se abateri de la legislatie la 147 operatori economici si 221 de autoturisme. Pentru abaterile constatate, 144 autoturisme noi au fost oprite temporare de la comercializare pâna la intrarea in legalitate. De asemenea, au fost aplicate 69 de amenzi contraventionale in valoare de 225.000 lei si 97 avertismente.

Principalele deficiente au vizat lipsa etichetei privind consumul de carburant si emisiile de CO2, in proportie de 1,18% din totalul operatorilor economici controlati, ghidul privind consumul de carburant si emisiile de CO2, in proportie de 14% din totalul controlat, sau lipsa afisului care sa contina o lista cu date privind consumul oficial de carburant si emisiile specifice oficiale de CO2, in proportie de 13,6% din numarul total al celor controlati.

Introducerea pe piata a autoturismelor noi se admite numai daca acestea sunt insotite de informatii cuprinse in eticheta privind consumul de carburant si emisiile de CO2. Dimensiunile etichetei trebuie sa fie de 297 milimetri pe 210 milimetri, iar informatiile cuprinse trebuie sa se refere la marca autoturismului, mode lul autoturismului, tipul autoturismului, varianta autoturismului – daca este cazul, versiunea autoturismului – daca este cazul, tipul carburantului, consumul oficial de carburant exprimat in l/100 kilometri sau km/l (cu o precizie de o zecimala), emisiile specifice oficiale de CO2 in g/km (valoare rotunjita la numarul intreg cel mai apropiat).

De asemenea, eticheta poate fi aplicata pe autoturism sau afisata alaturi, intr-un mod vizibil. Distribuitorii de autoturisme noi au obligatia de a pune la dispozitia cumparatorilor, gratuit, la cerere, ghidul privind consumul de carburant si emisiile de CO2. Regia Autonoma Registrul Auto Român asigura elaborarea, sub forma de brosura, a unui ghid privind consumul de carburant si emisiile de CO2.

Ghidul trebuie sa contina o lista anuala, cu toate mode lele de autoturisme noi disponibile la vânzare, grupate in functie de marca in ordine alfabetica, tipul de carburant, valoarea numerica a consumului oficial de carburant si a emisiilor specifice oficiale de CO2, pentru fiecare model prezentat in ghid. Aceasta lista trebuie sa evidentieze zece modele de autoturisme noi, cele mai performante din punct de vedere al randamentului energetic, clasificate in ordine crescatoare, in functie de emisiile de CO2 pentru fiecare tip de carburant.

Ghidul trebuie sa mai contina sfaturi destinate conducatorilor auto, in care sa se precizeze ca o buna utilizare si o intretinere periodica a autoturismului, precum si un anumit comportament la volan, reduc consumul de carburant si emisiile specifice de CO2 ale autoturismului. Tot in acest ghid vor exista explicatii referitoare la consecintele emisiilor de gaze cu efect de sera respectiv, potentialul acestora de a determina schimbari climatice.

Totodata, pentru fiecare marca de autoturism trebuie sa existe un afis sau un alt mod de afisare care sa contina o lista cu date privind consumul oficial de carburant si emisiile specifice oficiale de CO2 ale tuturor mode lelor de autoturisme noi expuse sau oferite spre vânzare ori achizitionare in sistem leasing, la punctul respectiv de vânzare.

Aceste date trebuie sa fie afisate intr-un mod vizibil, informatiile sa fie usor de citit, iar daca sunt afisate pe un ecran electronic, acesta trebuie sa aiba dimensiunea de cel putin 25 centimetri pe 32 centimetri (ecran 17 inch). Modelele noi de autoturisme trebuie sa fie grupate si prezentate separat, in functie de tipul de carburant pe care il utilizeaza (benzina sau motorina).

Pentru fiecare tip de carburant, modelele trebuie sa fie clasificate in ordinea crescatoare a emisiilor de CO2, mode lul al carui consum oficial de carburant este cel mai scazut figurând primul pe lista. Pentru fiecare model de autoturism de pe lista se precizeaza marca, valoarea numerica a consumului oficial de carburant si a emisiilor specifice de CO2. Afisul trebuie sa contina textul “Un ghid privind consumul de carburant si emisiile de CO2 pentru toate modelele de autoturisme noi poate fi obtinut gratuit, in toate punctele de vânzare.

Consumul de carburant si emisiile de CO2 ale unui autoturism depind nu doar de randamentul sau energetic ci si de comportamentul la volan si de alti factori care nu tin de tehnic. Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera responsabil pentru incalzirea planetei”. Lista afisata trebuie reactualizata in intregime cel putin o data la sase luni iar in cazul afisarii electronice, reactualizarea trebuie facuta cel putin la un interval de 3 luni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.