EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Apel în Turcia la boicot împotriva Elveţiei

0

Ceasurile elvetiene nu vor mai da ora exacta in Turcia. Ministrul turc pentru probleme europene, Egemen Bagis a lansat un apel musulmanilor sa-si retraga banii din bancile tarii alpine dupa ce cetatenii sai au aprobat prin referendum o initiativa legala privind interzicerea constructiei de minarete in moschei.

În declaratii acordate ziarului Hürriyet, ministrul turc a spus ca este convins ca rezultatul consultarii populare ii va “incuraja” pe musulmani sa-si “reconsidere decizia de a-si tine banii in bancile elvetiene”. Pe de alta parte, Egemen Bagis a sugerat transferarea banilor in entitati financiare din propria tara “mai putin afectate de criza financiara”, noteaza ziarul El Mundo.

Rezultatul referendumului a durut in mod deosebit in Turcia, unde condamnarea a fost unanima. “Ce relatie exista intre minareta unei moschei si fundamentalism? Este ceva ce tine de trecut, o intelegere primitiva care ilustreaza o crestere a valului de rasism si a extremei drepte in Europa”, a deplâns premierul Recep Tayyip Erdogan, precizând ca “islamofobia este o crima impotriva umanitatii, asemeni antisemitismului”.

Pe vremea când era primar al Istanbulului, Erdogan a recitat niste versuri care au fost reamintite de dreapta elvetiana: “Moscheile sunt cazarmile noastre, minaretele sunt baionetele noastre, cupolele castile noastre, iar credinciosii soldatii nostri”. O poezie care i-a atras o pedeapsa cu inchisoarea actualului sef al guvernului, acuzat atunci ca “incita la ura religioasa”.

Iar in Elvetia aceste versuri au contribuit la interzicerea minaretelor. “Astfel de lucruri nu pot fi supuse unui referendum, sunt drepturi pe care la obtinem la nastere. Va vorbesc ca prim ministru al unei tari care a demonstrat ca moscheile si sinagogile pot coexista de-a lungul secolelor”, a argumentat Erdogan. Liderul islamist a lansat un apel la “corectarea greselii cât mai repede posibiľ si la interventia Curtii Europene a Drepturilor Omului in acest caz.

În Elvetia, o tara de 7,7 milioane de locuitori traiesc circa 400.000 de musulmani, majoritatea proveniti din Bosnia, Kosovo si Turcia. Pe lânga problemele sociale, economia elvetiana s-ar putea vedea afectata de interzicerea minaretelor, daca statele musulmane decid sa boicoteze tara.
Exporturile tarilor musulmane in 2008 vor atinge 7% din total. Elvetia primeste in fiecare an circa 250.000 de turisti proveniti din tarile musulmane, 5% din total. “Cei care au votat in favoarea interdictiei ar trebui sa se simta rusinati si sa fie constienti ca au contribuit la intoleranta si la ura in lume”, scrie Orhan Cengiz in ziarul Zaman.

Condamnarea in Turcia a fost unanima si atât presedintele tarii Abdullah Gül cât si ministrul de externe, Ahmet Davutoglu s-au alaturat critic ilor. “Se dovedeste ca islamofobia a dus in Occident la o ura impotriva islamului. Este o rusine pentru elvetieni”, a declarat seful statului. La rândul sau, ministrul Davutoglu a lansat un apel la conlucrare prin intermediul ONU si al Aliantei Civilizatiilor “pentru a atinge o mai mare cunoastere si o mai mare toleranta”.

În Elvetia, ministrul de externe, doamna Miche line Calmy-Rey, a recunoscut ca interdictia presupune noi riscuri pentru securitatea tarii. “Suntem preocupati de acest vot. Fiecare lovitura data coexistentei intre diferitele culturi si religii presupune un pericol pentru securitatea noastra, pentru ca provocarile genereaza alte provocari”, a asigurat sefa diplomatiei helvetice.

Guvernele Frantei si Elvetiei au criticat rezultatul referendumul elvetian. În acest sens, ministrul turc, Egemen Bagis, a deplâns neapartenenta Bernei la Uniunea Europeana. “Daca Elvetia ar fi fost membra a UE ar fi fost obligata sa respecte normele comunitare”, a spus el, recunoscând totusi ca “exista disconformitate intre Cei 27 pe aceasta tema”. “Daca atitudinea ei nu se schimba, Elvetia va fi un muzeu al intolerantei in aer liber”, a asigurat Bagis.

Criticile au venit chiar si din partea partidului de opozitie, laicul Partid Republican Popular (CHP). Liderul sau, Deniz Baykal, care acuza de multi ani formatiunea de guvernamânt Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) ca are “o agenda oculta” pentru islamizarea tarii, s-a referit astfel la interdictie:
“Este important pentru Europa sa se puna singura in chestiune si viziunea ei asupra islamului. Europa nu poate pur si simplu ignora aceasta chestiune”. “Minaretele, asemeni clopotnitelor bisericilor sunt inseparabile de moschei”, a declarat la rândul ministrul turismului si culturii, Ertugrul Gunay, la aflarea rezultatului referendumului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.