Balul debutantelor de la Hotel Crillon

Pentru prima data un membru al comitetului permanent al Partidului Comunist chinez a participat anul acesta la balul debutantilor din Paris, eveniment monden care marcheaza intrarea tinerelor in inalta societate, “crema cremelor” mostenitorilor planetei. Studentii maoisti care au participat la revolta din mai 68 nu si-ar fi crezut niciodata ochilor.

Ei care au reusit sa elimine in Republica acest ritual invechit si clasicist asista azi la o reinviere a unei traditii nascute la curtea britanica si care, paradoxal, dezlantuie pasiuni intre elitele tarilor lipsite de noblete precum SUA sau China noteaza ziarul El Periodico. Acelasi lucru se intâmpla cu organizatorul evenimentului.

Prezentarea in societate a demoazele lor se face intre coloane le molatece ale legendarului hotel Crillon, la numarul 10 din Place de la Concorde, unde poporul a asistat la decapitarea reginei Maria Antoaneta. Ultima regina a Frantei a luat lectii de muzica in incaperile tapetate cu catifea ale pavilionului destinat membrilor casei regale si mobilate in cel mai pur stil Ludovic al XVI-lea.

Decoratiuni pe gustul inaltilor comandanti ai nazismului care in timpul ocupatiei si-au instalat cartierul general in aceasta capitala a luxului de cinci stele. În spatioasele sale apartamente de peste 8.000 de euro pe noapte s-au odihnit sefi de stat, magnati si artisti si nume celebre precum Winston Churchill sau Madonna.
Nu exista prin urmare loc mai potrivit pentru ca debutantii sa-si faca intrarea in lumea adulta insotite de tineri distinsi imbracati in smoking-uri proveniti din inalta societate precum Alessandro Belmondo, nepotul actorului Jean Paul Belmondo. Balul a renascut din cenusa in 1991, reconvertit intr-o serata de binefacere.

Familiile contribuie generos la o cauza nobila, Asociatia Copiilor din Asia, iar fiicele lor devin printese pentru o seara, chiar daca unele sunt de aceasta conditie. Anul acesta aristocratia a fost reprezentata de lady Kitty Spencer, nepoata printesei Diana, si Adishree Singh, descendenta a maharajahului de Kashmir care au stat alaturi de spanioloaica Tatiana Shin-Botin, nepoata bancherului Emilio Botin, si de primele mostenitoare venite din Australia si Venezuela.

Dar nu au fost ele cele care au suscitat cea mai mare asteptare. De data aceasta atentia a fost indreptata spre cea de-a saptea arta: Forest Whitaker si Clint Eastwood.
Evenimentul serveste de asemenea drept vitrina pentru tinutele de lux. Cele mai frumoase si cu nume de familie celebre sau de vita nobila au imbracata toalete haute-couture demne de sectiunea mondena a revistei Paris Match. Dintre acestea a facut parte si Jasmine Li.

Mao probabil ca s-a rasucit in mormânt când nepoata demnitarului comunist Jia Qinglin a aparut la bratul unuia din putinii fani francezi ai vechii artistocratii: Stéphane Bern, ziarist specializat in nobilime si case regale. O seara a contrastelor la hotelul Crillon, bine rezumata de actrita franceza Charlotte Turkheim:
“Când am fost tânara mi s-a propus sa particip dar am refuzat. Eram in plina perioada rebela”. Fiica ei, Johanna, in vârsta de 17 ani nu a avut insa nicio problema sa faca parte dintre cele 24 de debutante ale anului 2009. Dupa valsul de Strauss care a deschis balul, a urmat Billie Jean, de Michael Jackson.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.