Banca Mondială: Asia poate juca un rol cheie în relansarea mondială

Asia va putea acum juca un rol mai important in relansarea economica mondiala, deoarece consumatorii americani sunt in criza de lichiditati, a spus joi (3 decembrie 2009) seful Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Financial Times si citat de AFP.

Este dificil sa ii mai vezi pe consumatorii americani jucând acelasi rol de motor al cererii, ca si in precedentele relansari economice, deoarece ei trebuie sa isi plateasca propriile datorii si sa isi imbunatateasca finantele, a spus Robert Zoellick, in timpul vizitei sale in India. “Consumatorul american trebuie sa scape de datorii si sa isi refaca economiile. Aceasta este una dintre marile ocazii ale Asiei de a juca un rol mai mare in relansare, furnizând noi centre de cerere”, a aratat seful BM.

Zoellick a mai adaugat ca daca anul viitor somajul ramâne la 10% in SUA, vor exista efecte secundare. Va creste infractionalitatea la cardurile de debit, pentru credite de consum, iar in SUA unele operatiuni imobiliare sunt insuficient controlate, ceea ce va afecta din nou sistemul bancar.

“Veti vedea unele institutii financiare descurcându-se bine, dar daca ele se vor ocupa de piata cu amanuntul, vor continua sa primeasca lovituri de la pierderile din sector”, a declarat Zoellick, care a adaugat ca unii dintre bancherii din tari din Asia de Est va trebui sa ia masuri pentru evitarea unor “bule de active”. Miercuri, BM a anuntat ca va acorda Indiei cel putin un miliard de dolari pentru a depolua râul sfânt Gange. Ministrul de finante al Indiei a anuntat ca se asteapta ca BM sa isi tripleze creditele pentru dezvoltare catre India, pâna la 7 miliarde de dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.