Banca Mondială: Criza va spori semnificativ numărul săracilor din Europa de Est şi Asia Centrală

Criza financiara mondiala ar putea impinge spre saracie 11 milioane de oameni, iar alti 23 de milioane la limita saraciei, in Europa de Est si Asia Centrala, pâna in 2010, conform unui raport al Bancii Mondiale, transmite Reuters.

Într-un studiu care analizeaza modul in care familiile fac fata efectelor crizei, Banca Mondiala apreciaza ca populatia din Europa de Est si Asia Centrala este puternic afectata de recesiune, cresterea preturilor si majorarea somajului.
“Riscurile crizei financiare mondiale afecteaza câstigurile substantiale si imbunatatirea standardului de viata” , a explicat Luca Barbone, director in cadrul Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Aceste zone sunt printre cele mai afectate de turbulentele de pe pietele financiare internationale care au dus la recesiune in multe state, apreciaza Banca Mondiala.
Accesul mai usor la creditare in timpul perioadei de prosperitate din Europa de Est si Asia Centrala a ajutat familiile dar le-a expus de asemenea socurilor potentiale de pe piata. În timpul precedentelor crize, familiile se puteau baza pe un al doilea loc de munca sau plecau peste hotare sa munceasca dar natura globala a actualei crize nu mai permite familiilor sa ia astfel de decizii.

Banca Mondiala apreciaza ca in tarile cu nivel de trai mediu care au inregistrat cele mai semnificative contractii economice se vor confrunta cu cea mai abrupta crestere a saraciei. Pentru a reduce efectele saraciei, Banca Mondiala recomanda guvernelor sa majoreze programele de protectie sociala, in special cele care functioneaza bine, in loc sa restrânga cheltuielile bugetare.
Barbone a explicat ca administratia acestor state ar trebui sa se concentreze pe un mod eficient de cheltuire a banilor pentru a proteja categoriile defavorizate si sa reziste presiunilor de reducere a programelor sociale de care este acum nevoie, mai mult ca niciodata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.