Bancherii britanici se dezlănţuie împotriva lui Nicolas Sarkozy

Bancherii britanici il acuza pe presedintele francez ca a “zdruncinat UE” prin declaratiile sale privind “derapajele modelului anglo-saxon”.

City-ul londonez nu a apreciat vizibil afirmatiile lui Nicolas Sarkozy, care a salutat numirea lui Michel Barnier la postul de comisar pentru piata interna si servicii financiare, calificând-o drept o victorie a modelului francez asupra capitalismului de tip anglo-saxon, relateaza cotidianul Le Figaro.

Vizati primii, bancherii britanici si-au exprimat miercuri categoric opinia in ceea ce-l priveste pe presedintele francez. Angela Knight, directoarea puternicei asociatii a bancherilor britanici (BBA), considera ca “Nicolas Sarkozy a zdruncinat Uniunea Europeana cu declaratiile sale”. Potrivit acesteia, comentariile presedintelui francez “au ridicat numeroase semne de intrebare privind impartialitatea comisarului francez din Comisia Europeana”.

Continuarea comunicatului sau seamana cu o declaratie de razboi: “Daca unii din Europa cred ca pot sa treaca cu vederea anii de munca care au fost necesari pentru a face din Marea Britanie centrul financiar al planetei, acestia se insala amarnic.” Simon Walker, presedintele asociatiei investitorilor britanici de capital de risc, afirma ca “retorica presedintelui Sarkozy depaseste orice limita, chiar daca se adreseaza clar electoratului francez”.

Ziarul Daily Telegraph nu reda decât o fraza din discursul lui Sarkozy: “Criza se datoreaza derapajelor unui model anglo-saxon: doresc victoria modelului european, care nu are nimic in comun cu excesele capitalismului financiar.” The Times titra: “Istoria se repeta printr-un nou atac francez impotriva City-ului”. Cotidianul publica un fotomontaj cu Nicolas Sarkozy incadrat de generalul de Gaulle si de Napoléon.

Editorialul din Times condamna ferm discursul neobisnuit al presedintelui francez: “Atacurile populiste ale lui Sarkozy impotriva capitalismului financiar sunt prost informate si provocatoare.” Uitând sa citeze falimentul bancii Northern Rock si nationalizarile fortate ale lui Royal Bank of Scotland si HBOS, ziarul The Times pretinde ca “bancile franceze sunt la fel de vinovate ca altele: Société Générale a pierdut miliarde de euro din cauza unui trader nebun”.

Tot in The Times, Ian King, un comentator financiar, a explicat ca Franta are intentia de a profita de postul lui Michel Barnier ca sa favorizeze avântul Parisului ca piata financiara in detrimentul Londrei. Saptamâna trecuta, dupa numirea lui Michel Barnier, critic ile britanice au fost mai moderate. William Hague, responsabil cu afacerile externe al Partidului Conservator, estima ca “propunerile Comisiei Europene ar putea afecta grav industria noastra a serviciilor financiare”, fara sa-l atace pe Michel Barnier.

Din toata presa britanica, numai Financial Times a adoptat un ton moderat, amintind ca Michel Barnier a tinut sa-i linisteasca pe bancherii britanici si considerând ca “temerile City-ului sunt foarte exagerate”, deoarece Europa are nevoie de o piata financiara puternica precum cea de la Londra.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.