BCE şi-a îmbunătăţit prognozele de creştere pentru zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) si-a imbunatatit prognozele de crestere economica pentru zona euro in 2010, adaugând insa ca inflatia va ramâne sub tinta de 2% pentru urmatorii doi ani, transmite Reuters.

Conform noilor prognoze prezentate joi (3 decembrie 2009) de presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, cele 16 state care utilizeaza moneda euro ar urma sa inregistreze in 2010 o expansiune de 0,8%, fata de o crestere de doar 0,2% cât se preconiza anterior, urmata de o accelerare la 1,2% in 2011. În plus, pentru acest an, BCE se astepata la o recesiune mai putin decât anticipa anterior, minus 4% fata de minus 4,1% cât estima in luna septembrie.

“Consiliul guvernatorilor BCE se astepata ca economia zonei euro sa creasca intr-un ritm moderat in 2010, recunoscând ca procesul de revenire este posibil sa fie inegal iar perspectiva ramâne supusa unor incertitudini ridicate”, a declarat Jean-Claude Trichet.

În ceea ce priveste inflatia, BCE se astepata la o crestere a preturilor de 0,3% in 2009 (fata de 0,4% pâna acum), urmata de o crestere de 1,3% in 2010 (fata de 1,2% anterior) iar in prima sa estimare pentru anul 2011 BCE mizeaza pe o inflatie de 1,4%. Conform acestor estimari, in urmatorii doi ani cresterea preturilor va fi mai mica decât limita tolerata de BCE, respectiv o inflatie usor mai mica de 2%.

Economia zonei euro a iesit din recesiune in trimestrul trei 2009 insa inflatia ramâne la un nivel scazut, dupa mai multe luni de scadere a preturilor in teritoriul negativ, astfel ca analistii nu se asteapta ca BCE sa majoreze dobânda de referinta pâna la finele anului urmator. Banca Centrala Europeana a lasat, joi, nemodificata dobânda de referinta la nivelul record de 1%, nivel la care stationeaza din luna mai 2009.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.