CFR Călători nu acordă despăgubiri în cazul întârzierii trenurilor, în ciuda Noului Regulament European

CFR Calatori nu va acorda despagubiri, in cazul in care trenurile vor intârzia, desi regulamentul european din domeniu prevede acordarea unor sume in functie de durata intârzierilor si tipul trenurilor.

România a obtinut derogare de la mare parte din prevederile regulamentului, a declarat joi (3 decembrie 2009), Gheorghe Popa, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
„Regulamentul european, care vizeaza armonizarea legislatiei in domeniu, este aplicabil de pe 3 decembrie in Uniune, dar noi am obtinut derogare permanenta la cursele interne de scurt parcurs, de cinci ani la cele interne de lung parcurs, iar, cum trenuri internationale complete nu avem, nici aici nu se vor acorda despagubri in caz de intârzieri”, a precizat Gheorghe Popa.

Singurul caz in care nu se va putea cere derogare este pentru despagubirile acordate in cazul intârzierii trenurilor internationale, urmând ca de la 3 decembrie sa se aplice amenzi pentru intârzieri, mai ales ca, de la 1 ianuarie 2010, va fi liberalizat transportul de calatori in Uniunea Europeana. Deocamdata, România nu are trenuri internationale complete, deci nici aici in caz de intârzieri pasagerii nu vor primi despagubiri.

„Noi avem vagoane pe trenuri internationale spre Ungaria, Austria, Germania sau Italia, dar avem acorduri cu aceste state, când vom avea trenuri complete, cu locomotiva si vagoane exclusiv românesti, atunci vor fi platite despagubiri „, a completat Popa. Autoritatile de la Bucuresti au reusit astfel evite alocarea unor sume imense pentru despagubiri, mai ales ca, pe primele noua luni ale anului, trenurile au intârziat in total nu mai putin de ….3 ani.

Începând cu data de 3 decembrie 2009 a intrat in vigoare si se va aplica direct Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului din 1371/2007, care stabileste reguli speciale pentru despagubiri in cazul intârzierilor:
minimum 25% din pretul biletului, pentru o intârziere intre 60 si 119 minute si minimum 50% din pretul legitimatiei de transport pentru o intârziere de 120 de minute sau mai mult. În prezent, un calator nu isi poate recupera pagubele create de intârzierea trenului decât in instanta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.