Din rinoceri ar putea rămâne doar coarnele

Nu este exclus ca in viitorul apropiat rinocerii sa poata fi vazuti doar in gradinile zoologice sau in imagini. Din cauza vânarii lor necontrolate, populatia de rinoceri s-a redus catastrofal atât in Africa, cât si in Asia de Sud-Est.

În acest context, Fondul Mondial pentru Natura (WWF – World Wide Fund for Nature) solicita masuri urgente in vederea protectiei rinocerilor si a salvarii acestei specii pe cale de disparitie.
Cauza interesului atât de mare pe care braconierii il manifesta pentru rinoceri o constituie cornul situat pe capul animalului. În medicina traditionala a multor popoare din Asia si Africa, respectivul corn este considerat un fel de panaceu, un remediu capabil sa vindece orice boala, explica cotidianul rus Pravda.

La presiunile WWF, s-a incercat implementarea practicii privind obtinerea acestui corn fara sacrificarea rinocerilor. Se propunea ca vânatorul sa adoarma rinocerul cu ajutorul unei substante speciale, dupa care cornul sa fie amputat pe cale chirurgicala. Cu toate acestea, costurile unei asemenea tehnici de vânatoare s-au dovedit cu mult mai scumpe decât obisnuitele tactici de braconaj, astfel ca initiativa nu s-a dovedit viabila.

În arsenalul vânatorilor de rinoceri figureaza cele mai variate arme: otravuri, capcane, arbalete si arme de mare calibru. Vânatorii apeleaza la numeroase tertipuri pentru a câstiga din aceasta ocupatie si, in acelasi timp, a scapa de justitie. Cea mai dificila situatie se inregistreaza in Africa.

Circa 95 la suta din traficul ilegal de coarne de rinoceri revin Zimbabwe si Republicii Africa de Sud. Tom Miliken, lider al organizatiei internationale TRAFFIC, care se ocupa de controlul asupra comertului cu animale si plante salbatice, considera cele doua tari “epicentre ale distrugerii nemiloase a rinocerilor”.
Situatia politica si economica din regiune ingreuneaza tragerea braconierilor la raspundere si din acest motiv doar trei procente din astfel de infractiuni ajung sa fie anchetate. Beneficiind de o asemenea impunitate, vânatorii din Zimbabwe majoreaza lunar “volumul prazii”, provocând o disparitie si mai rapida a rinocerului african.

Un scenariu asemanator se inregistreaza si in Republica Africa de Sud. În pericol se afla si doua subspecii de rinocer asiatic: rinocerul de Sumatra si cel de Java, care pot fi intâlniti pe teritoriul Vietnamului, Malayezie i si Indoneziei.
În opinia ecologistilor si aparatorilor naturii, situatia din Asia depinde intr-o masura oarecum mai mica de “activitatea” braconierilor, insa aici exista alti factori care influenteaza numarul de rinoceri. În primul rând, este vorba despre transformarea in gospodarii agricole a unor terenuri pe care altadata traiau aceste erbivore.

Astfel, animalele sunt nevoite sa-si paraseasca locurile obisnuite, sa se mute in regiuni cu un ration alimentar mai sarac, iar anvergura totala a “pasunilor” lor se reduce.
Un raport publicat de organizatia CITES, care se ocupa de pedepsirea penala a traficului ilegal cu specii pe cale de disparitie de flora si fauna, arata ca vânatoarea ilegala de rinoceri are cea mai mare raspândire in Vietnam, unde coarnele acestor mamifere nu doar ca se vând pe pietele locale, dar mai sunt si traficate in China.

Oamenii de stiinta le recomanda organismelor locale de aparare a ordinii publice sa-si sporeasca vigilenta fata de fenomenul braconajului si sa majoreze efectivele politiei ecologiste, responsabila de patrularea rezervatiilor din Africa si Asia de Sud-Est. În afara de aceasta, in opinia WWN, sunt necesare studii de anvergura privind rinocerii africani si cei asiatici, pentru a determina numarul exact al populatiilor respective.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.