Discriminarea privind minaretele, un bumerang

Partidele europene de extrema-dreapta aplaudau luni, 30 noiembrie, votul elvetienilor impotriva minaretelor. De la Italia Ligii Nordului la Olanda lui Geert Wilders, trecând prin Franta Frontului National, Elvetia si votul sau popular sunt acum considerate un nou model pentru islamofobi.

Într-o miscare opusa, care s-a consolidat marti, Europa marilor principii fondatoare si ONU, prin vocea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, condamna cu fermitate un scrutin cons iderat “discriminatoriu” incompatibil cu un stat democrat care respecta drepturile minoritatilor. Elvetia este mult mai criticata de semenii ei decât de lumea musulmana, comenteaza ziarul Le Temps.

În consecinta, Berna, prin vocea ministrului sau de externe, Miche line Calmy-Rey, schimba tonul. Dupa tentative timide de explicare, Consiliul federal recunoaste ca acest vot ridica probleme. În fata ministrilor tarilor membre in Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), reuniti la Atena, Micheline Calmy-Rey si-a exprimat “preocuparea” fata de consecintele acestei interdictii.

“Fiecare lezare a coexistentei diferitelor culturi si religii pune in pericol si securitatea noastra”, a declarat sefa diplomatiei elvetiene. Sau formulat altfel: “Daca nu putem sa traim impreuna in armonie, securitatea noastra nu mai este garantata”, deoarece “provocarea risca sa atraga alte provocari, iar ofensa risca sa atâte extremismul”.
Una din cele mai critice voci la adresa Elvetiei, Navi Pillay a emis un comunicat care exprima regretul pentru o interdictie care “divizeaza profund si o decizie cu totul nefericita pentru Elvetia”.

“Politicile bazate pe xenofobie si intoleranta sunt extrem de deconcertante indiferent unde se produc”, adauga oficialul sud-african al carui sediu este la Geneva, Elvetia fiind foarte mândra de rolul de capitala a drepturilor omului. Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a carui tara exercita presedintia Uniunii Europene (UE), afirma ca Natiunile Unite ar putea sa fie tentate sa-si deplaseze unele activitati in alta parte ca urmare a acceptarii acestui text.

Consiliul Europei, prezidat de Elvetia de la 18 noiembrie, considera ca interzicerea minaretelor “incalca drepturile omului”. Este de fapt si constatarea Comisiei europene impotriva rasismului si intolerantei (ECRI). “Acest vot va duce la o discriminare fata de musulmani si va leza libertatea lor religioasa”, scrie agentia, care invita autoritatile elvetiene “sa examineze cu atentie consecintele acestui vot si sa faca tot ce le sta in putere pentru a gasi o solutie conforma cu dreptul international”.

Votul elvetian atribuie o noua rezonanta faimoasei teze a “socului civilizatiilor” a lui Samuel Huntington. Peste tot in Europa, anuntul interzicerii construirii de minarete reaprinde dezbaterea despre integrarea musulmanilor in tari de traditie crestina. Alaturi de Spania si de Turcia, diplomatia elvetiana a promovat in ultimii ani “dialogul civilizatiilor”, iar acum este pe banca acuzatilor.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan afirma ca acest vot reflecta “cresterea valului de rasism si ascensiunea extremei-drepte in Europa”. El subliniaza ca “islamofobia este o crima impotriva umanitatii” si cere Consiliului federal sa repare aceasta greseala.

Au mai fost reactii aprinse in lumea musulmana, precum in Iran, dar niciuna nu a generat pâna acum vreun act de ostilitate la adresa Elvetiei, ca in cazul afacerii caricaturilor daneze. Cea mai mare parte a demnitarilor religiosi condamna Elvetia, asemeni egiptenilor, dar indeamna in acelasi timp la o atitudine rezervata.

Chiar aripa iordaniana a Fratilor musulmani, partidul Frontului actiunii islamice, cere Consiliului federal sa reconsidere aceasta decizie “imorala”. Critica se bazeaza pe aparatul juridic international. Astfel, Liga araba spera ca rezultatul votului va putea fi pus in discutie prin cai legale “facând apel la autoritatile responsabile si la instantele juridice precum Curtea Europeana a Drepturilor Omului”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.