EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Euro este supraevaluat

0

Ministrii de finante din zona euro si Fondul Monetar International sunt de acord ca moneda unica europeana este supraevaluata, a declarat liderul Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, citat de Business Day.

Într-o conferinta de presa sustinuta dupa reuniunea ministrilor de finante din cele 16 state care au adoptat euro, la care a participat si directorul pentru Europa al FMI, Marek Belka, Juncker a declarat ca toti au fost de acord ca “euro este supraevaluat”, in special in raport cu yuanul chinez. “Consideram ca este anormal ca o economie in ascensiune rapida sa isi devalorizeze moneda in raport cu moneda unei zone in care performantele cresterii sunt mult mai putin bune”, a declarat liderul Euro grupului.

Duminica trecuta, Juncker, impreuna cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si cu comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, s-au intâlnit la Beijing cu premierul chinez Wen Jiabao, cu ministrul de finante si cu guvernatorul Bancii Nationale, carora le-au explicat ca Europa doreste o “realiniere treptata” a politicii monetare a Chinei, “pentru a reduce dezechilibrul global”.

Oficialii europeni le-au explicat autoritatilor de la Beijing ca si cetatenii chinezi s-ar bucura de o putere de cumparare mai mare daca China si-ar “relua controlul asupra propriei politici monetare”. Wen nu a rezonat insa la presiunile europenilor, el anuntând ca va pastra valoarea monedei nationale la un nivel stabil, echilibrat, fara a tine seama de apelurile internationale.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.