EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Există semnale că preţurile vor creşte pe piaţa imobiliară

0

Preturile pe piata imobiliara ar putea sa creasca din nou, incepând de anul viitor, a declarat, joi (3 decembrie 2009), Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn, la deschiderea târgului.

„În urma unor discutii pe care le-am avut cu cei mai importanti dezvoltatori imobiliari din acest moment, in cadrul unei mese rotunde, exista semnale ca preturile nu vor scadea. Ba chiar sunt semnale ca anul viitor vor incepe sa creasca. Asta din mesajele transmise de acestia, dar si in urma faptului ca, de la 1 ianuarie, vom avea un cost al certificatului energetic pe care cu siguranta cumparatorul il va suporta. Nu este un cost modic”, a spus Vlasceanu.

Potrivit acestuia, in urma unor estimari facute de specialistii din domeniu, pretul unui certificat energetic ar putea ajunge la 2.000 – 3.000 de euro pe apartament. La rândul sau, directorul general al Real Time, Ion Catutoiu, a precizat ca exista câteva premise pentru cresterea preturilor pe piata imobiliara, incepând de anul viitor.
Astfel, certificatului energetici se adauga faptul ca inca nu se stie care va fi TVA-ul la locuinte, iar situatia in care un apartament sta foarte mult la vânzare duce la cresterea cheltuielilor cu dobânzile la banca, pierderi ce vor trebui recuperata intr-un fel de catre dezvoltatorul imobiliar.

Catutoiu a subliniat ca apartamentele noi nu pot fi vândute sub anumite costuri, pentru ca nu se poate ridica ipoteca instituita de banca. „O solutie ar fi ca banca sa-si asume o parte din pierderi si sa ia acele locuinte si apoi sa le vânda la preturi sub costuri.
Ceea ce este mai grav in aceasta perioada este ca nu am reusit sa construim, ci am reusit doar sa numaram ceea ce aveam, am reusit sa livram proiecte mari, care nu sunt locuite, nu reusim sa terminam proiectele care se afla in faza de constructie. Sunt dezvoltatori care au reusit sa vânda pentru ca au reusit sa se pozitioneze in relatia lor cu cumparatorul”, a spus el.

Acesta a atras atentia ca trebuie achizitionate locuinte care au o anumita functionalitate, principalul risc al unui cumparator fiind sa plateasca un pret pentru un lucru ce nu va fi livrat. Si in cazul locuintelor trebuie aplicat proverbul „sunt prea sarac ca sa imi cumpar un lucru ieftin”, a adaugat el. „Din punctul meu de vedere, oricât de ieftin ar fi, daca cumpar ceva ce nu va fi livrat….

Daca dezvoltatorul nu va fi in stare sa faca profit nu reuseste sa-si asigure banii pentru garantia ulterioara a imobilului, nu reuseste sa se racordeze la reteaua de utilitati, nu poate sa-si termine infrastructura din jurul blocului, deci am dat banii pe nimic”, a explicat el.
În acelasi context, Vlad Vlasceanu a intarit ideea ca apartamentele noi care se vând sub un anumit cost sunt locuinte care nu se vor finaliza, care nu sunt fezabile. „Exista apartamente in blocuri care se vând ieftin si care niciodata nu vor fi conectate la utilitati, pentru ca nu exista utilitati”, a subliniat Vlasceanu.

Conform lui Vlad Vlasceanu, daca la inceputul anului 2009 vorbeam, in martie, de un pret mediu la locuintele noi de 1.400 de euro pe metrul patrat, o medie mai mica, de altfel, decât indicele BREI-N comunicat la acea data, care era de 1.778 de euro/metrul patrat, in toamna, in perioada septembrie – octombrie, pretul mediu pe metrul patrat al locuintelor prezente la tIMOn scazuse sub 900 de euro/metrul patrat, in conditiile in care indicele BREI-N era de 1.648 euro/metrul patrat. La editia tIMOn din decembrie, pretul mediu nu a suferit corectii foarte mari, situându-se tot sub 900 de euro/metrul patrat.

„Sunt preturi de minim istoric pe piata imobiliara si ne referim la acele proiecte fezabile, viabile si care credem ca vor fi livrate catre consumatorul final. La editia din decembrie a târgului tIMOn sunt prezenti expozanti care vin cu oferte speciale, last-minute, insa, ceea ce este cel mai important este ca majoritatea dezvoltatorilor trag un semnal de alarma ca, daca mai cautam acele scaderi spectaculoase de preturi, nu le vom mai gasi. Daca facem o comparatie de la inceputul anului, pâna acum vedem ca pretul mediu pe metrul patrat a scazut cu 45%”, a spus el.

De asemenea, in cazuri punctuale de proiecte imobiliare, la anumite unitati locative, sunt scaderi de 30 – 35%. „Daca vorbim despre oferte minime din cadrul târgului, exista un minim de 33.000 de euro, dar aceste minime sunt ire levante, pentru ca nu putem compara locuinte dintr-o zona cu locuinte din alte zone. Asistam la un minim istoric si pe piata apartamentelor noi din zona Colentina, unde exista o oferta de apartament cu o camera de 59.900 de euro.

Acesta se vindea cu peste 90.000 de euro la inceputul anului. Vorbim despre apartamente in centrul Capitale i cu 100.000 de euro si despre apartamente cu trei camere cu 100.000 de euro si chiar mai putin. Sunt oferte doar in cadrul târgului”, a subliniat directorul tIMOn. Ultima sansa sa-ti iei o casa” este titlul sub care se va desfasura, in intervalul 3-6 decembrie, ultimul târg imobiliar al sezonului – Târgul Imobiliar National tIMOn.

Peste 35 de firme expozante si 80 de proiecte rezidentiale din Bucuresti si din tara, dar si din strainatate, vor fi prezentate la târg, fiecare dintre expozanti promitând reduceri de Craciun, astfel incât sa se ajunga la cel mai mic nivel atins vreodata de pretul locuintelor noi.
La editia aceasta a târgului sunt prezentate ansambluri rezidentiale in toate zonele Bucurestiului, in majoritate locuinte gata de livrare, precum si locuinte de vacanta, la munte sau la mare, in Egipt, Spania si Turcia, la preturi incepând cu 38.000 de euro, pâna la 800.000 de euro.

Desi se pare ca piata de real estate s-a stabilizat, iar majoritatea dezvoltatorilor declara ca preturile locuintelor s-au fixat in jurul valorii de 900 euro/metrul patrat pentru un apartament in Bucuresti, tIMOn gazduieste si oferte speciale, de genul 398 euro/metrul patrat pentru o casa la Buftea sau 38.000 de euro pentru un apartament cu trei camere in Alanya, Turcia.
Ca noutate, in fiecare zi de târg vor exista permanent consultanti neutri, iar unul dintre vizitatori va putea câstiga gratis o casa. A 15-a editie a tIMOn si ultimul eveniment imobiliar al anului se va desfasura la World Trade Center Bucuresti. Târgul va dura de joi (3 decembrie 2009) pâna duminica si va fi deschis intre orele 10,00 si 19,00.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.