Fără locuri de muncă şi fără salarii compensatorii în Iaşi

1

300 din angajatii Societatii Fortus din Iasi au ramas fara loc de munca, incepând de joi (3 decembrie 2009), salariile compensatorii cuvenite urmând sa le fie platite in decurs de 2 ani.

Liderul de sindicat de la Fortus Iasi (fostul Combinat de Utilaj Greu- n.r.), Dumitru Mihailiuc, a declarat, joi, ca unitatea a disponibilizat 300 dintre cei 1.537 de angajati, mai ales personal TESA.
Conform planului de restructurare a societatii, disponibilizarile s-au facut din cauza datoriilor de peste 60 de milioane de euro pe care intreprinderea le are mai ales catre bugetul de stat.

În urma concedierilor, sustine acesta, societatea va face o economie lunara de aproximativ 500.000 de lei. “Disponibilizarile se fac conform legii insolventei. Fiecare dintre cei 300 de angajati disponibilizati, al caror preaviz a expirat pe 2 decembrie, va primi câte un salariu compensator pentru fiecare an de vechime”, a precizat Mihailiuc, mentionând, totodata, ca salariile compensatorii vor fi platite in maximum 2 ani, din banii obtinuti prin vânzarea de active, dupa aprobarea planului de reorganizare a societatii.

Întreprinderea Fortus SA produce utilaj tehnologic greu cu structura metalurgic – mecanica integrata, care dispune de mai multe sectoare de fabricatie. În urma privatizarii, la sfârsitul anului 2003, fostul combinat de utilaj greu a fost cumparat in 2004 de MetalExportImport SA Bucuresti, cu 699.990 euro, un pret de peste 35 de ori mai mic decât cel propus initial de AVAS.

În februarie 2008 a fost deschisa actiunea de insolventa a Fortus SA, iar in vara anului trecut AVAS a reziliat contractul de privatizare a Fortus SA, din cauza nerespectarii de catre cumparator a obligatiilor contractuale. Pentru a recupera o parte din cele 3,4 milioane de lei, suma care reprezinta datoriile pe care Fortus le are de recuperat de la fostul actionar majoritar, conducerea societatii iesene a actionat in instanta MetalExportImport SA.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. bors ioan spune

    M-au ciuruit ,m -aulasat somer ,farasalarile de pe ultimile 3 luni, fara banio de sarbatori .Fost muncitor la fortus .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.