Fără locuri de muncă şi fără salarii compensatorii în Iaşi

300 din angajatii Societatii Fortus din Iasi au ramas fara loc de munca, incepând de joi (3 decembrie 2009), salariile compensatorii cuvenite urmând sa le fie platite in decurs de 2 ani.

Liderul de sindicat de la Fortus Iasi (fostul Combinat de Utilaj Greu- n.r.), Dumitru Mihailiuc, a declarat, joi, ca unitatea a disponibilizat 300 dintre cei 1.537 de angajati, mai ales personal TESA.
Conform planului de restructurare a societatii, disponibilizarile s-au facut din cauza datoriilor de peste 60 de milioane de euro pe care intreprinderea le are mai ales catre bugetul de stat.

În urma concedierilor, sustine acesta, societatea va face o economie lunara de aproximativ 500.000 de lei. “Disponibilizarile se fac conform legii insolventei. Fiecare dintre cei 300 de angajati disponibilizati, al caror preaviz a expirat pe 2 decembrie, va primi câte un salariu compensator pentru fiecare an de vechime”, a precizat Mihailiuc, mentionând, totodata, ca salariile compensatorii vor fi platite in maximum 2 ani, din banii obtinuti prin vânzarea de active, dupa aprobarea planului de reorganizare a societatii.

Întreprinderea Fortus SA produce utilaj tehnologic greu cu structura metalurgic – mecanica integrata, care dispune de mai multe sectoare de fabricatie. În urma privatizarii, la sfârsitul anului 2003, fostul combinat de utilaj greu a fost cumparat in 2004 de MetalExportImport SA Bucuresti, cu 699.990 euro, un pret de peste 35 de ori mai mic decât cel propus initial de AVAS.

În februarie 2008 a fost deschisa actiunea de insolventa a Fortus SA, iar in vara anului trecut AVAS a reziliat contractul de privatizare a Fortus SA, din cauza nerespectarii de catre cumparator a obligatiilor contractuale. Pentru a recupera o parte din cele 3,4 milioane de lei, suma care reprezinta datoriile pe care Fortus le are de recuperat de la fostul actionar majoritar, conducerea societatii iesene a actionat in instanta MetalExportImport SA.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. bors ioan spune

    M-au ciuruit ,m -aulasat somer ,farasalarile de pe ultimile 3 luni, fara banio de sarbatori .Fost muncitor la fortus .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.