EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Investiţii de amploare: Grecia ezită în faţa “avansurilor” chineze

0

Grecia si-a gasit un partener neasteptat. Compania Cosco, specializata in transportul maritim si controlata de statul chinez, va angaja o a doua investitie de amploare in Grecia.

Un eveniment extraordinar pentru aceasta tara, care nu prea a avut parte de vesti bune in acest an. Chinezii sunt gata sa plateasca ca sa poata ajunge mai repede la piata unica europeana, iar Grecia va profita de acest lucru, relateaza ziarul Le Monde.

În 2008, Cosco s-a implantat in portul Pireu, platind 3,4 miliarde de dolari pentru a obtinerea unei concesiuni pe treizeci si cinci de ani. Wei Jiafu, presedintele grupului chinez, a subliniat atunci ca interesul sau pentru Grecia este pe termen lung. Putini analisti au crezut acest lucru. Wei trebuie sa fi fost sincer, chiar daca nu se stie inca nimic precis despre proiectul actual, cons idera ziarul francez.

În aparenta, Grecia face exceptie de la politica de investitii in strainatate a Chinei, care prefera sa cumpere active in raport cu resursele miniere si tarile emergente. Astfel, China estimeaza sa trateze si cu tari mai slabe: deficitul bugetar al statului grec este pe cale de a atinge 13 % din Produsul Intern Brut (PIB). De asemenea, din punctul de vedere al grupului Cosco, Grecia prezinta un real interes strategic. Grupul ar putea tripla capacitatea docurilor din Pireu si ajuta China sa patrunda pe pietele Uniunii Europene.

Situat destul de aproape de Bosfor, Pireul ar constitui o etapa ideala pentru cargourile care se indreapta spre tarile riverane Marii Negre. Cosco Shipping, o alta societate a grupului careia ii lipsea o baza in Mediterana, ar deveni principala clienta a portului.
Sindicatul docherilor greci, precum si militantii anticapitalism, reactioneaza fiind ingrijorati de posibilele suprimari de locuri de munca si de afluxul de produse chinezesti ieftine. Ei au solicitat abandonarea proiectului, dar fara succes.

Anuntarea unei noi investitii chineze in Grecia ar fi de natura sa creeze o situatie politica tensionata pe care socialistii de la Pasok, recent instalati la putere, nu si-o pot permite. Pasok va prefera poate sa ramâna fidel discursului pronuntat in fata alegatorilor, dar bunul simt impune cedarea acestor echipamente publice chinezilor, mai noteaza Le Monde. O atitudine mai binevoitoare fata de chinezi ar putea ajuta Grecia sa indure dureroasele ajustari financiare si psihologice pe care trebuie sa le suporte, mai scrie ziarul.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.