Recul semnificativ al construirii de locuinţe în Braşov

Sapte proiecte mai sunt disponibile in prezent, pe piata rezidentiala din Brasov, dintr-un total de 12 proiecte mari anuntate pentru anul 2009, dupa ce la cinci dintre ele au fost oprite lucrarile, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Conform analizei companiei, in Brasov, cele sapte proiecte in curs de dezvoltare ofera 1.602 unitati locative. Dintre aceste apartamente, mai mult de jumatate sunt inca disponibile la vânzare. Comparativ cu mijlocul anului 2008, stocul este mult mai scazut, ca urmare a amânarii celor cinci proiecte rezidentiale imediat dupa impactul crizei financiare. Proiectele amânate au retras din piata 1.422 de unitati locative in primele faze.

În 2007, au fost livrate primele 271 de apartamente. La sfârsitul lui 2008, stocul a crescut cu 260%, situându-se foarte aproape de pragul de 1.000 de unitati. Conform estimarilor Colliers, pâna la finele anului 2009, stocul de locuinte noi va ajunge la 1.440 de unitati.
În perioada 2006 – 2008, piata rezidentiala din Brasov a inregistrat vânzari semnificative atât in rândul apartamentelor vechi cât ti in rândul celor noi. Începând cu luna octombrie 2008, numarul apartamentelor vândute a scazut dramatic.

Ca o comparatie, in ultimii trei ani, ritmul mediu al vânzarilor in proiectele noi a fost de aproximativ 6 unitati/proiecťluna, pentru ca in 2009 sa se inregistreze in medie vânzari de 1-2 unitati/luna/proiect.
Începând cu luna iulie 2009, odata cu implementarea programului Prima Casa, in piata apartamentelor vechi s-a observat o crestere a interesului cumparatorilor. Aceasta s-a materializat intr¬o crestere a volumului de apartamente vândute cu 5 – 10% fata de perioada anterioara.

Astfel, in aproximativ patru luni de la inceperea programului Prima Casa, 233 de contracte de credit au fost aprobate in Brasov, potrivit datelor furnizate la sfârsitul lunii octombrie de Fondul National de Garantare. Prin urmare, ritmul a fost de 58 de apartamente vândute pe luna, in medie, in ultimele 4 luni.
Aceasta noua perioada a pietei rezidentiale a adus o schimbare importanta in comportamentul cumparatorilor de apartamente si anume cresterea interesului pentru locuinte finalizate sau aflate in stadii avansate de constructie si lipsa de interes pentru cele aflate in faza de proiect.

Noile conditii de pe piata rezidentiala au determinat schimbari majore si la nivelul preturilor. În cazul apartamentelor vechi, declinul preturilor s-a manifestat la sfârsitul lui 2008 inregistrând pâna in prezent o scadere medie de 30%. Pentru apartamentele noi, reducerea preturilor a debutat de abia la sfârsitul primului trimestru al anului 2009, scaderea fiind de doar 14,4% fata de pretul mediu la sfârsitul anului 2008 (indicele BREI indica 1.100 euro/mp la sfârsitul lunii octombrie 2009 fata de 1.220 euro/mp la sfârsitul anului 2008).

In al doilea trimestru al acestui an, reducerile de pret au fost mai mari, ca o reactie a inghetarii vânzarilor din trimestrul I. Acest nivel de pret reprezinta doar cotatia oficiala, in timp ce pretul real de vânzare ar putea fi cu pâna la 15% mai scazut, ca urmare a faptului ca dezvoltatorii sunt dispusi sa negocieze. În urmatoarea perioada, segmentul cererii va fi reprezentat de utilizatorii finali. Investitorii vor fi foarte slab reprezentati pe piata rezidentiala din Brasov.

Desi intre 2006 – 2008, acestia asigurau cea mai mare parte a cererii, atât in Bucuresti cât si in orasele secundare (evident la un nivel mult mai redus), balanta va inclina pe viitor inspre cumparatorii finali. Încurajati de preturile mici ale apartamentelor in curs de executie si mai ales mizând pe cresterea preturilor pe perioada constructiei, investitorii cumparau pachete de locuinte.

Debutul crizei financiare i-a gasit insa pe acestia cu un numar considerabil de apartamente disponibile aproape de finalizare. Prin urmare, in momentul de fata oferta actuala include si apartamentele de la investitori, care se confrunta cu volumul scazut al cererii. În concluzie, investitorii vor alege sa stea departe de aceasta piata pentru o vreme, singurul segment activ pe aceasta piata fiind reprezentat de cumparatorii finali cu o nevoie imediata.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.