Romsilva scoate la vânzare peste 123.000 de pomi de Crăciun, la preţurile din 2008

Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva scoate la vânzare in acest an 123.608 pomi de Craciun, din speciile brad si molid, preturile de valorificare fiind neschimbate fata de anul trecut, respectiv intre 10 si 30 de lei.

„În acest an, Romsilva scoate la vânzare mai multi pomi de Craciun fata de anul trecut, cu circa 5.000 de bucati, acestia provenind din pepinierele proprii cu culturi specifice de brad si molid si din regenerarile naturale cu densitate excesiva”, a declarat Gheorghe Mohanu, director in cadrul RNP-Romsilva.
Acesta a precizat ca preturile de valorificare a brazilor de Craciun sunt identice cu cele din 2008, fiind situate intre 10 lei si 30 de lei, in functie de specie si de inaltime.
Potrivit RNP, din numarul total de pomi de Craciun recoltati in 2009, 63.968 bucati vor fi din specia brad si 59.640 bucati din specia molid si alte rasinoase.

Potrivit Romsilva, brazii cu o inaltime de pâna in 1,30 metri vor avea un pret de 20 lei, cei pâna in doi metri – 25 lei, iar intre doi si trei metri – 30 lei. Pentru molid si alte rasinoase preturile vor fi de 10 lei – pâna in 1,30 metri, 15 lei pâna in doi metri si 20 lei pentru molizii de peste doi metri. Aceste preturi sunt minime, nu includ TVA si sunt aprobate pentru valorificarea direct catre populatie.

Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de trei metri vor fi considerate comenzi speciale, iar pretul se va aproba in comitetul director al directiei silvice, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru. Consiliul de administratie al Romsilva a stabilit ca valorificarea pomilor de Craciun catre populatie sa se faca de catre directiile silvice, atât direct, cât si prin societati comerciale.

De asemenea, in cazul in care vânzarea se va face de catre ocoalele silvice in piete sau in alte locuri decât cele pentru care au fost determinate preturile minime de vânzare se vor adauga cheltuielile efective pentru transport, manipulare si depozitare. Conducerea Romsilva a decis ca directiile silvice sa onoreze cu prioritate cererile populatiei si numai in limita excedentului fata de acestea se va face valorificarea prin societati comerciale.

Romsilva nu isi propune sa acopere necesarul de brazi pentru Craciun, deoarece sunt agenti comerciali care aduc pomi din import, dar si proprietari privati de paduri care vin pe piata cu brazi sau molizi in perioda sarbatorilor de iarna. De asemenea, hipermarketurile si magazinele de bricolaj sau de mobila vând pomi de iarna din import, dar la preturi de trei-patru ori mai mari decât cele de pe piata locala.
Anii trecuti, cei mai multi brazi din import au venit din Danemarca, Ungaria, Germania si Polonia, dar si din Olanda, Austria si Italia, pretul mediu fiind situat la 35 de euro.

Craciun

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.