EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Rusia nu va mai apăra Iranul în faţa “sancţiunilor traumatizante”

0

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a criticat decizia Rusiei de a sprijini rezolutia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) privind programul nuclear iranian.

De asemenea, Ahmadinejad a infirmat supozitiile potrivit carora planurile Teheranului de a construi alte 10 uzine de imbogatire a uraniului ar fi o “cacialma”. Între timp, surse ale cotidianului moscovit Nezavisimaia Gazeta din cadrul cercurilor diplomatice ruse afirma ca Moscova ar putea sprijini inasprirea sanctiunilor la adresa Iranului. Experti rusi considera comportamentul conducerii iraniene drept provocator, ce determina Rusia sa-si schimbe atitudinea fata de Iran.

“Rusia a facut o greseala. Modul in care evalueaza ea actuala situatie din lume este incorecť, a declarat marti Ahmadinejad, la Televiziunea Nationala a Iranului. De asemenea, liderul iranian a subliniat ca rezolutia AIEA privind Iranul nu are un temei legal si a acuzat Occidentul de standarde duble.
Consiliul Guvernatorilor al AIEA aprobase la 27 noiembrie, prin majoritate de voturi intre care si unul acordat de Rusia, o rezolutie in care condamna Iranului pentru construirea pe teritoriul sau a celei de-a doua uzine pentru imbogatirea uraniului. Documentul mai solicita Teheranului sa confirme ca nu a decis construirea altor obiective nucleare, ce nu au fost raportate AIEA.

Cu toate acestea, presedintele Iranului a tinut sa sublinieze ca planurile Teheranului privind construirea a 10 noi uzine de imbogatire a uraniului nu sunt o pacaleala. “Aici nu este loc de pacaleli. Vom obtine tot ce am declarať, a spus Ahmadinejad. Guvernul iranian insarcinase, duminica, Agentiei Nationale Nucleare a tarii sa inceapa imediat constructia a 5 noi uzine, analoge celei care functioneaza in Natanz, pentru ca dupa doua luni sa demareze constructia si la celelate 5 uzine programate.

Ahmadinejad declarase ca Iranul trebuie sa produca 250-300 de tone de combustibil nuclear pe an si ca tara sa nu este obligata sa dea raport AIEA privind planurile sale de construire a unor noi uzine nucleare, inainte ca Iranul sa importe tehnologiile specifice. Potrivit analistului rus Aleksei Arbatov, in politica Rusiei la adresa Iranului s-a inregistrat o schimbare majora.

“Iranul a demonstrat nu doar ca nu apreciaza sprijinul Moscovei, eforturile sale in vederea unei solutionari pasnice a problemei, ci si ca nici macar nu tine cont de interesele si obligatiile sale, ca nu tine cont de interesele privind neproliferarea”, a declarat Arbatov pentru Nezavisimaia Gazeta.
În opinia analistului citat, Rusia a tot incercat sa demonstreze ca problema poate fi solutionata pe cale pasnica si ca programul nuclear iranian nu are un caracter militar, dar ca ultimele declaratii ale conducerii iraniene, privind construirea a 10 uzine noi pentru imbogatirea uraniului si conform carora cooperarea cu AIEA va fi redusa la minim, demonstreaza contrariul.

“Rusia a comparut intr-o lumina proasta in fata comunitatii internationale, in fata statelor cu care purtase ani la rând negocieri. Desigur, acest lucru a iritat Rusia”, constata expertul, adaugând ca in prezent Rusia isi “reseteaza” relatiile cu SUA, care au acceptat sa faca unele concesii privind sistemul de aparare antiracheta, privind extinderea NATO, problema Georgiei si noul sistem de securitate europeana, pe care il propune Moscova. Mai mult decât atât, nu sunt excluse “sanctiuni traumatizate” la adresa Iranului. “În principiu, Rusia este de acord cu aceasta”, declara Arbatov.

În ceea ce priveste recentele declaratii ale lui Ahmadinejad, analistul rus le considera, totusi, “o cacialma” si o incercare de a provoca societatea internationala. “Iranul nu va construi niciodata 10 uzine (de imbogatire a uraniului). Rusia, care are 30 de centrale nucleare, detine doar 4 asemenea uzine, iar SUA, care au 100 de reactoare, detin doar 8 asemenea uzine”, explica specialistul.

Mai mult decât atât, declaratiile liderului iranian constituie, in opinia lui Arbatov, “o provocare nerusinata”, menita sa demonstreze neputinta comunitatii internationale, a Consiliului de Securitate al ONU, neputinta rezolutiilor adoptate de acesta. “Iranul este convins ca la adresa sa nu va fi folosita forta, deoarece SUA s-au impotmolit in Irak si in Afganistan. Însa, puterea de la Teheran face o mare greseala, pentru ca nu este exclus ca, la un moment dat, Israelul sa atace de unul singur, chiar si fara sprijinul SUA”, atentioneaza in final Arbatov, citat de Nezavisimaia Gazeta.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.