Se prefigurează convorbiri dure ruso-bulgare privind conducta Burgas – Alexandroupolis

Rusia se asteapta la convorbiri dure in Bulgaria satpamâna viitoare privind conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis, in conditiile in care Sofia isi revizuieste acordurile energetice cu Moscova, a declarat miercuri ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, citat de ziarul rus de limba engleza, The Moscow Times.

“Cred ca vom avea probleme”, a afirmat Smatko referitor la perspectivele conductei, raspunzând la o intrebare pusa de un parlamentar din Duma de Stat. Bulgaria nu numai ca face presiuni pentru mai multe precautii privind mediul ambiant, dar are o pozitie critica legat de potentialele sale profituri de pe urma proiectului, a mai spus ministrul rus. Guvernul recent premierului Boiko Borisov, recent ales, crede ca actualul plan de a simplifica dividendele câstigate din functionarea conductei nu este suficient de atractiv, cons idera Smatko.

Raspunzând la o intrebare pusa de The Moscow Times, ministrul rus a afirmat ca nu cunoaste detaliile propunerilor Bulgariei de a modifica teremenii comerciali ai acordului dar le va discuta la apropiata intrevedere cu oficia lii bulgari. Smatko se va deplasa la Sofia saptamâna viitoare pentru a avea convorbiri privind conducta de 1 miliard de dolari si alte doua proiecte energetice ale Rusiei in aceasta tara: construirea unei centrale nucleare si intinderea conductei de gaze South Stream.

Discutiile despre South Stream continua la nivel corporatist in timp ce detaliile despre centrala nucleara necesita clarificari. Aceste acorduri prezinta insa putine riscuri de esec, in opinia lui Smatko.
Dupa alegerea sa in vara, Borisov a declarat ca va revizui acordurile energetice cu Rusia, ridicând semne de intrebare privind viitorul lor. Premierul Vladimir Putin i-a solicitat lui Borisov sa ia o decizie finala cât mai curând posibil cu prilejul intrevederii lor din septembrie.

Martin Dimitrov, presedintele Comisiei parlamentare bulgare privind economia si energia, a declarat ca profitul asteptat de 30 de milioane de dolari de la conducta petroliera va fi ridicol de mic comparativ cu riscurile pentru mediul ambiant si turism, potrivit relatarilor Business Week de saptamâna trecuta.
Conducta Burgas-Alexandroupolis este un proiect mixt rus, grec si bulgar de a pompa petrol rusesc si caspic din portul Burgas de la Marea Neagra spre portul Alexandroupolis de la Marea Egee, fapt ce ar crea o alternativa la transportul cu tancuri petroliere prin Strâmtoarea Bosfor aglomerata a Turciei.

Odata finalizata, conducta va transporta 35 de milioane de tone metr ice de petrol pe an, un volum care va putea creste, in cele din urma, la 50 de milioane de tone metrice. În conformitate cu acordul guvernamental semnat in 2007 dupa sapte ani de convorbiri, Rusia detine 51% din compania pro iectata, in timp ce Grecia si Bulgaria detin 24,5% fiecare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.