Sistemele bancare din Europa emergentă continuă să se confrunte cu probleme structurale

Sistemele bancare din Europa emergenta continua sa se confrunte cu probleme structurale, se arata intr-un raport special al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, in care sunt analizate 12 sisteme bancare din regiune.

Raportul acopera sistemele bancare din Polonia, Cehia, Ungaria, România, Turcia, Croatia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Lituania, Estonia si Letonia. Totusi, agentia considera ca sistemele bancare cu o finantare mai solida si o flexibilitate a capitalului, cum ar fi in Turcia, Cehia, Slovacia si Polonia, sunt mai bine plasate.
Raportul sub liniaza sporirea increderii in garantii pentru acoperirea potentialelor pierderi din credite neperformante.

Acest fapt este evident in special in statele baltice, unde s-a observat cel mai semnificativ declin al preturilor proprietatilor. Nadejdea in garantii referitoare la capitalul disponibil in s istemul bancar este de asemenea cea mai ridicata in Letonia si Lituania, sugerând ca ac este piete vor avea nevoie de capital sup limentar daca garantiile nu vor obtine evaluarile asteptate.

“Sistemele bancare cu o finantare mai solida si o flexibilitate a capitalului vor fi capabile sa sprijine cresterea economica, in timp ce acelea cu cele mai mari dezechilibre, cum ar fi statele baltice, vor fi mai putin capabile sa sustina viitoarea crestere”, a declarat Michael Steinbarth, director in cadrul Fitch.
“Cresterea viitoare va depinde, de asemenea, de extinderea deteriorarii calitatii activelor, impreuna cu perspectivele pentru convergenta intre sistemele bancare din regiune si cele mult mai dezvoltate din Europa.

Problemele structurale includ necesitatea unor strategii de finantare mai echilibrate intre bancile mama si filialele lor, o reducere a proportiei creditarii in valuta si necesitatea majorarii capitalului”, a explicat Mark Young, director in cadrul Fitch. Potrivit agentiei, creditele neperformante vor continua probabil sa creasca la bancile din Europa emergenta.

Totusi, rata inluxurilor imprumuturilor neperformante in bancile din regiune ar trebui sa incetineasca gradual si sa atinga vârful in 2010, atâta timp cât nu va exista o deteriorare a mediului operational. În opinia Fitch, eventualele riscuri ramân considerabile. Acestea ar putea proveni din deprecierea monedei nationale, colapsul increderii in piete din partea grupurilor transnationale sau cresterea presiunilor sociale si politice din cauza conditiilor economice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.