Troienii, cele mai periculoase ameninţări informatice în noiembrie 2009

Troienii si “viermii” au fost cele mai periculoase amenintari informatice la nivel global, se arata intr-un clasament intocmit in luna noiembrie de Bitdefender, unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate.

Potrivit ierarhiei, postata pe pagina de Internet a Bitdefender România, lider detasat, cu 62% dintre atacuri, este Trojan.AutorunInf.Gen, un mecanism generic care raspândeste malware prin intermediul dispozitivelor periferice, precum stickuri USB, carduri de memorie sau hard discuri externe. La mare distanta de primul loc se claseaza virusii Win32.Worm.Downadup si Win32.TDSS, cu 7,85% din numarul sistemelor infectate la nivel global – doua amenintari din faimoasele familii de malware care folosesc aceasta strategie pentru a propaga noi infectii.

Citeste si:  WikiLeaks primeşte refugiu în Suedia pentru a rezista la presiunile SUA

Cunoscut sub numele de Kido sau Conficker, acest “vierme” blocheaza accesul sistemului infectat la site-urile producatorilor de solutii de securitate, impiedicând astfel obtinerea de actualizari ale produselor sau solicitarea serviciilor de asistenta tehnica. În plus, ultimele variante instaleaza si aplicatii de tip antivirus fals pe sistemele compromise. Podiumul clasamentului este incheiat de Trojan.Autorun.AET, cu 4,74% din totalul infectiilor.

Specialistii BitDefender atentioneaza ca acest virus informatic se raspândeste atât prin intermediul dosarelor Windows partajate in retea, cât si prin dispozitive de stocare mobile. “Troianul exploateaza functia Autorun din Windows, folosita pentru rularea automata a aplicatiilor in momentul conectarii unui dispozitiv de stocare extern infecta”, se noteaza in exemplificarea companiei.

Citeste si:  Teodorovici: Estimez că în octombrie rata de absorbţie curentă a fondurilor europene va depăși 40%

Topul primelor zece amenintari informatice in luna noiembrie este completat de Win32.Sality.OG (locul 4), in urcare un loc fata de luna anterioara, cu un procent de 3,9% din totalul infectiilor. Urmeaza Trojan.Clicker.CM (3,86%), virus distribuit prin intermediul site-urilor care gazduiesc aplicatii ilegale, precum crack-uri, generatoare de chei de validare sau numere de inregistrare pentru software-ul comercial, fiind cel mai des folosit in afisarea fortata a bannerelor publicitare in browsere.

Pe locurile inferioare ale clasamentului lunii noiembrie se afla: Exploit.PDF-JS.Gen (2,23%), scriptul Trojan.JS.PYV (2,08%), Gen:Adware.Heur.cu8@r4H@Syfi (1,86%), Worm.Autorun.VHG (1,75%) si, pe ultima pozitie, Trojan.Downloader.Bredolab.AZ (1,27%).

Citeste si:  Concert Robbie Williams în Piaţa Constituţiei
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close