7.000 de evazionişti fiscali din Canada s-au autodenunţat

Aproape 7.000 de canadieni care au conturi in strainatate s-au autodenuntat, 90 dintre acestia având conturi la banca elvetiana UBS, a anuntat ministrul canadian de Finante, Jean-Pierre Blackburn, citat de AFP.

Ceilalti evazionisti si-au plasat averile in contul altor banci din strainatate si au ales o alta forma de evaziune fiscala, a precizat ministrul. Banca UBS este atent urmarita de serviciile canadiene, care banuiesc ca mai multi cetateni ai Canadei detin conturi la aceasta banca.

Ministrul Finantelor a inceput in septembrie negocierile cu institutia elvetiana, incercând sa faca rost de o lista a clientilor canadieni – asa cum au procedat si Statele Unite, care au facut presiuni puternice asupra bancii – dar s-au confruntat cu principiul secretului bancar. Jean-Pierre Blackburn a amenintat banca elvetiana ca o va urmari in justitie pentru a avea câstig de cauza.

Ministrul a indicat ca aproximativ 6.798 de contribuabili au recunoscut voluntar anul acesta ca au dis imulat in total 1,66 miliarde de dolari canadieni (1,58 miliarde de dolari americani), pentru care nu au platit impozit. Aceasta suma este cu 40% mai mare decât sumele disimulate pe toata perioada lui 2008. Dintre acestia, clientii UBS datoreaza in total 15 milioane de dolari canadieni (14,2 milioane de dolari americani).
Conform legii canadiene, persoanele care isi declara averile Fiscului nu platesc nicio amenda. De asemenea, nu exista nicio data limita pentru a face acest demers. Ele trebuie sa achite doar impozitele datorate si dobânzile core spunzând intârzierii depunerii acestor sume.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.