EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Acţiunile băncilor greceşti scad puternic la bursa din Atena

0

Actiunile bancilor grecesti au scazut, vineri (4 decembrie 2009) dimineata, cu pâna la 4,1% la bursa de la Atena, extinzând pierderile din ziua precedenta, din cauza unui raport al bancii elvetiene UBS, care a redus pretul tinta pentru institutiile de credit din Grecia, din cauza impactului consolidarii fiscale, transmite Reuters.

Executivul elen intentioneaza sa reduca deficitul bugetar la 9,1% din PIB in 2010, de la 12,7% in acest an, fiind presat de Uniunea Europeana sa scada deficitul sub 3%, la fel ca in celelalte tari din zona euro.
“Reducerea suplimentara a deficitului bugetar al Greciei va solicita reforme structurale care vor avea probabil ca rezultat majorarea impozitarii, o crestere economica mai scazuta si o calitate a activelor compromisa”, se arata in raportul UBS.

Totusi, banca elvetiana nu este ingrijorata de decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de retragere a masurilor de sustinere a sectorului bancar. “Situatia lichiditatilor la bancile grecesti este buna, de aceea retragerea graduala a masurilor de sustinere a BCE nu reprezinta o problema majora, iar impactul va fi redus”, se arata in raportul UBS.

“Bancile straine de investitii au inceput sa-si reduca estimarile referitoare la profitabilitatea bancilor grecesti. Se pare ca e o schimbare a atitudinii lor, din cauza temerilor ca reducerea deficitului va afecta dinamica cresterii creditarii si din cauza impactului deciziei BCE de retragere a masurilor de sustinere a sectorului bancar asupra costurilor de finantare ale institutiilor elene de creditare”, a declarat Nikos Galoussis, analist la Kappa Securities.

“Ameliorarea conditiilor pe pietele financiare semnaleaza ca masurile pentru atragerea de lichiditati nu mai sunt necesare”, a apreciat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet. Asadar, BCE va opri o parte din operatiunile de refinantare pe termen lung puse in aplicare odata cu primele manifestari ale tensiunilor pe plan financiar, la jumatatea lui 2007.

În pofida prudentei cu care oficialii BCE au facut acest anunt, tensiunile pe pietele financiare nu au intârziat sa apara. Euro s-a apreciat, ajungând la valoarea de 1,5141 dolari, in pofida sustinerii presedintelui BCE pentru un “dolar puternic”. Însa, in opinia oficialilor bancii, retragerea masurilor “neconventionale” nu presupun neaparat o crestere viitoare a dobânzii de referinta. “Consideram ca nivelul actual al ratei dobânzii de referinta este cel optim”, a asigurat Jean-Claude Trichet.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din România: National Bank of Greece (NBG), care este actionarul majoritar la Banca Româneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.