Al-Qaida a ucis de 8 ori mai mulţi musulmani decât nemusulmani

Chiar daca putini ar nega faptul ca si musulmanii sunt victimele terorii islamice, un nou studiu al Centrului pentru Combaterea Terorismului din Statele Unite (Combating Terrorism Center (CTC) de la Academia Militara West Point din New York) a aratat ca imensa majoritate a victimelor Al-Qaida sunt de fapt coreligionari, noteaza publicatia germana Dert Spiegel.

În batalia impotriva necredinciosilor, pot fi ucisi musulmani? Pâna si reteaua terorista Al¬Qaida este tulburata de aceasta intrebare. Un important ideolog Al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, a dezvoltat propria sa teorie, motivata teologic, despre efectele colaterale ce permit militantilor sa ucida musulmani atunci când acest lucru nu poate fi evitat. Faptele spun insa o poveste total diferita.

Astfel, potrivit “Deadly Vanguards: A Study Of al-Qaida’s Violence Against Muslims”, intre 2004 si 2008, spre exemplu, Al-Qaida a revendicat 313 atacuri care au provocat moartea a 3.010 persoane. Si chiar daca aceste atacuri au inclus incidente teroriste desfasurate in Occident – atacurile de la Madrid din 2004 si de la Londra din 2005 – doar 12 la suta dintre cei ucisi (371 de persoane) au fost occidentali.

Cercetatorii au luat in calcul doar atacurile pentru care Al-Qaida s-a declarat responsabila, in incercarea de a evita acuzatiile ca incearca sa prezinte reteaua terorista intr-o lumina mai proasta decât este. Pe de alta parte, se stie ca Al-Qaida nu revendica toate atacurile, ceea ce inseamna ca multe victime sunt lasate in afara calculelor raportului.
Mai mult, cercetatorii au inclus in studiu doar atacurile raportate de presa araba si numarul victimelor relatate de aceasta, din convingerea ca mass- media arabe sunt mai creditate in lumea islamica decât mass-media occidentale, ceea ce nu este intotdeauna cazul, potrivit Der Spiegel.

Cea mai mare sursa posibila de inacuratete a raportului sta in impartirea victimelor in doar doua categorii: occidentali si neoccidentali, bazându-se pe asumptia ca Occidentul este nemusulman si viceversa. Problemelele cu aceasta impartire sunt nenumarate, crede publicatia. Nu toti cei care traiesc in lumea musulmana sunt musulmani:
spre exemplu, in Irak, Al-Qaida a lansat atacuri impotriva kurzilor, yaziditilor si crestinilor. În al doilea rând, o mare parte din musulmanii ucisi au fost in mod deliberati siiti, pe care un grup sunit ca Al-Qaida ii vede drept necredinciosi.

Din nefericire, stirile tind sa nu diferentieze intre suniti si siiti, explica Scott Helfstein, unul dintre autorii raportului. Autorii se confrunta direct cu problemele metodologiei lor. La un moment dat, ei inlatura din calculele lor atacurile din Afganistan si Irak, in acest fel rezultând ca proportia de occidentali ucisi in atacurile Al-Qaida creste semnificativ la 39 de procente. Daca cineva inlatura insa din calcule atacurile de la Madrid si de la Londra, proportia de occidentali ucisi scade inapoi la 13 la suta.

Poate si mai semnificativ, daca cineva examineaza doar atacurile din 2007 si scoate din calcul atacurile comise in Irak si Afganistan, proportia de occidentali ucisi de Al-Qaida creste la 99 la suta, fata de 2008, când aceasta a fost de 96 la suta. Cu alte cuvinte, intre 2006-2008, neoccidentalii aveau sanse de 38 de ori mai mari de a fi ucisi intr-un atac al Al-Qaida decât occidentalii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.