Anglia a acordat 933 miliarde de euro pentru salvarea sistemului bancar

Sprijinul guvernului britanic pentru bancile afectate de criza financiara a ajuns la 850 miliarde de lire sterline, a anuntat vineri (4 decembrie 2009) Oficiul National de Audit (NAO) din Marea Britanie, pe fondul tens iunilor generate de plata bonusurilor pentru bancheri, transmite AFP.

“Este dificil sa ne imaginam dimensiunea consecintelor pentru economie si pentru societate daca marile banci ar fi fost lasate sa falimenteze. Este justificata decizia Ministerului de Finante de a utiliza banii contribuabililor pentru a proteja depozitele si pentru restabilirea increderii in sistemul financiar”, a declarat seful NAO, Amyas Morse. El a adaugat: “Marea intrebare ramâne cât ii va costa in cele din urma pe contribuabili asta. Va lua timp sa raspundem”.

NAO a raportat ca pachetele de salvare ale guvernului britanic, inclusiv achizitionarea de actiuni, garantii, credite si schemele de asigurari pentru institutiile financ iare totalizeaza 850 miliarde de lire sterline (933 miliarde de euro).
Lloyd Banking Group este detinuta in proportie de 43% de guvernul britanic iar Royal Bank of Scotland, dupa ultima injectie de capital, va fi detinuta in proportie de 84% de stat.

O parte din analisti dau vina pe cultura bonusurilor excesive practicata pe principalele doua piete financiare din lume (City-ul londonez si Wall Street din New York) care au incurajat asumarea de riscuri excesive si au contribuit la criza economica globala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.