EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Antiglobalizarea, de la Seattle la Copenhaga

0

Au trecut 10 ani de la deja celebra “batalie” de la Seattle, si nimeni nu pare sa-si mai aminteasca. Dar cei care au participat la manifestatie, cu ochii iritati de gazele lacrimogene si ceva taieturi de la geamurile sparte ale vitrinelor nu au uitat, noteaza ziarul El Mundo.

Au parasit la timp “bunkerul” Organizatiei Mondiale a Comertului. Si odata ajunsi in strada au luat cu asalt Palatul Conventiilor, Au fost peste 600 de arestati si zeci de raniti. Presedintele Bill Clinton a declarat starea de urgenta si peste 1000 de “robocops” au implantat statul politienesc printre baricadele inca fumegânde…
Decembrie 99 a fost reeditarea acelor zile de mai 68. La Seattle s-a aprins scânteia miscarii “antiglobalizare”, care a dat mult de vorbit pâna când au cazut ca un fulger atacurile de la 11 septembrie si apoi nu s-a mai vorbit niciodata.

Dar focul a continuat sa mocneasca. Schimbarea climatica a devenit acum noua destinatie de aglutinare a activismului social si ecologic iar Copenhaga se prefigureaza la orizont ca o urmare necesara a manifestatiilor de la Seattle. Desi ramâne de vazut daca strazile capitalei daneze vor scoate fum, sau daca totul se va rezuma la o salba de manifestatii pasnice supravegheate indeaproape de fortele de ordine si de scutieri.

“Daca ai pierdut manifestatia de la Seattle, nu o scapa pe cea de la Copenhaga”, a avertizat Tadzio Muller, de la Climate Justice Action, una din retelele care aspira sa dea primul semnal de atac in capitala daneza, unde hoardele britanice (Climate Camp, 10:10) se vor lansa in lupte de strada alaturi de Greenpeace, WWF si de noul militantism american (350, Tck Tck Tck).

Campania Globala asupra Climei si “Hopenhaguen” aspira sa dea un cadru mondial actiunilor care vor lua startul la acest sfârsit de saptamâna si care vor avea primul moment de vârf luni 7 decembrie când detinatorul premiului Nobel Wangari Maathai ii va inmâna luareatului de anul ace sta al Nobelului pentru Pace, Barack Obama si celorlalti sefi de stat sau de guvern 10 milioane de semnaturi in numele “dreptatii climatice”.

Obama nu este asteptat cu flori la Copenhaga. Presedintele american a fost deja imortalizat, alaturi de alti lideri mondiali, pe un mare panou publicitar, incaruntit si imbatrânit cu 10 ani privind inapoi din anul 2020 si cerând iertare pentru sansa pierduta: “Îmi pare rau: am fi putut opri schimbarea climatica, dar nu am facut-o”.

Politia este de data aceasta avertizata, dar ramâne totusi posibilitatea ca anarhistii “verzi” sa se dea in stamba si sa reediteze atmosfera de la Cochabamba la Copenhaga. La urma urmei, cum aminteste anarhistul John Zerzan intr-un interviu pe care il va publica sâmbata ziarul El Mundo, nimeni nu si-ar mai fi amintit acum de Seattle, daca nu ar fi existat vitrinele sparte.

Naomi Klein, una din eroinele de la Seattle, se va afla in mod sigur la 12 decembrie la Copenhaga, avertizând asupra pericolelor schimbarii climatice. De la San Francisco, veteranul Jerry Mander, de la Fondul International asupra Globalizarii se va afla si el in capitala daneza pentru a reinvia “spiritul de la Seattle”: “Sa ne amintim de acea victorie populara ramasa deja in trecut si sa ne pregatim pentru schimbarea care vine”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.