BNR: Nu toata populaţia va fi afectată la fel de ajustarea bugetară

“Nu toata populatia României va fi afectata la fel de criza economica”, a apreciat vineri (4 decembrie 2009) Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a României (BNR), prezent la conferinta Challenges and Opportunities in Bilateral Cooperation during the Current Economic Climate, organizata la Bucuresti de Ambasada Norvegiei.

În conditiile in care cheltuielile bugetare au crescut cu 5% numai pentru salarii si pensii, ajustarea bugetara va fi necesara, dar ea nu va afecta la fel pe toata lumea, deoarece nu toti românii sunt bugetari sau pensionari, dar unii dintre ei traiesc peste limitele bugetului de stat”, a explicat economistul sef al BNR.
Datoria externa nesustenabila si deficitul bugetar urias se numara printre vulnerabilitatile economiei românesti care au facut ca aceasta sa fie si mai sensibila la efectele crizei, a declarat Valentin Lazea. El a mai adaugat ca deficitul bugetar al României, calculat dupa metodologia UE, este de 5,5%, nu de 4,6, cum considera FMI.

Economistul sef a mai explicat ca BNR nu poate trece la o flotatie libera a cursului de schimb valutar pentru ca ar duce la cresterea ratei de schimb din cauza influxurilor de capital. Valentin Lazea a mai acuzat politica salariala, care a asigurat cresteri de lefuri peste rata de 10% a productivitatii muncii si a determinat cresterea deficitului de cont curent, care a depasit 12% si a scazut acum la circa 5%.

Conform economistului sef al BNR, printre canalele pe care criza globala a patruns in România se numara comertul exterior (restrângerea pietelor externe), canalul financiar (acces redus la imprumuturi si finantari de pe piata externa), rata de schimb, lipsa de incredere a investitorilor in economia româneasca si modificarea bilanturilor prin devalorizarea proprietatilor imobiliare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.