Cantitatea de lapte comercializată în România, estimată la 875 milioane de litri în 2010

0

Cantitatea totala de lapte ambalat si tratat UHT (Ultra High Temperature) comercializata in România, in 2010, va ajunge la 875 milioane de litri, in crestere cu 0,6% fata de anul in curs, a declarat, vineri (4 decembrie 2009), Linda Bernier, director in cadrul Departamentului PR al Tetra Pak Group.

“Fata de anul 2009, in anul urmator specialistii Tetra Pak estimeaza o crestere a cantitatii comercializate de lapte ambalat, cu 0,6%, echivalentul a 875 milioane de litri”, a apreciat Bernier. Potrivit reprezentantei Tetra Pak, tendinte de crestere se vor semnala si pe segmentul produselor lactate refrigerate, la fel ca in restul Europei. Astfel, cantitatea de iaurt de baut va creste cu 13,2%, cea de lapte UHT cu 12,3%, in timp ce, per total, procentul se va majora cu 0,4%.

Joi, Grupul Tetra Pak, cel mai important producator de ambalaje aseptice din lume, a dat public itatii editia a doua a Indexului Lactatelor, in care se mentioneaza ca rata anuala de crestere a consumului de produse lactate lichide, prognozata la 2,2% la nivel mondial, se va mentine pâna in 2012.
Potrivit cifrelor, tendintele din industria de profil arata ca pe pietele dezvoltate se estimeaza o crestere a consumului de lapte tratat UHT si al altor produse lichide lactate similare cu 0,6%, pâna la sfârsitul anului 2009, comparativ cu anul trecut, desi estimarile initiale aratau o scadere pe pietele dezvoltate de 1,2% fata de 2008.

Totodata, consumul total de produse lactate lichide va creste la nivel mondial, cu 1,3%, pâna la sfârsitul anului 2009, ajungând la 263 miliarde de litri, de la 259 miliarde de litri in 2008.
La aceasta cantitate se adauga laptele de soia si alte produse alternative (laptele din orez, nuci sau seminte), astfel ca valoarea totala va atinge 284 miliarde de litri la final de an.O mare parte din aceasta crestere este pusa pe seama pietelor in curs de dezvoltare, care au inregistrat un salt de de 95,8% din valoarea globala a consumului de produse lactate lichide intre anii 2005-2008.

Indexul Lactatelor este un raport bianual, conceput sa ajute producatorii de lactate sa identifice noi oportunitati de dezvoltare si sa ofere tuturor celor interesati cele mai recente date si tendinte legate de industria mondiala de lactate. Datele acestui raport provin din surse interne si externe, fiind analizate de expertii Tetra Pak in domeniu.
Cu sediul in Lausanne, Elvetia, grupul Tetra Pak are, in prezent, peste 20.000 de angajati in 150 de tari.

În 1952, compania livreaza primul echipament de ambalat lapte, iar noua ani mai târziu lanseaza o inovatie revolutionara: primul ambalaj aseptic, de carton multistrat, ce permite pastrarea laptelui sau a altor lichide perisabile pentru mai mult de sase luni, fara a necesita depozitarea in frigider sau adaosul de conservanti.
Institutul International pentru Tehnologii Alimentare a declarat tehnologia prelucrarii aseptice ca fiind „cea mai importanta inovatie a secolului 20 in domeniul industriei de profi”.

Ambalajele si echipamentele de procesare Tetra Pak sunt folosite in intreaga lume pentru o varietate larga de produse alimentare cum ar fi: laptele, sucurile de fructe, apa, sucul si piureurile de rosii, supe, budinci, inghetata, brânzeturi si vin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.