CE autorizează introducerea unei scheme temporare în România de acordare de ajutoare de stat pâna la 500.000 euro

Comisia Europeana a autorizat vineri (4 decembrie 2009), in conformitate cu normale privind ajutoarele de stat din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, o schema de ajutor propusa de România, menita sa ofere sprijin intreprinderilor care se confrunta cu dificultati de finantare ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare in contextul actualei crize economice.

Schema permite autoritatilor sa acorde ajutoare in valoare de pâna la 500.000 euro pâna la 31 decembrie 2010. Schema indeplineste conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul crizei financiare si economice, adoptat de Comisie, deoarece este limitata in timp, respecta pragurile relevante si este destinata doar intreprinderilor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008.

Prin urmare, schema este compatibila cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFEU, care permite acordarea de ajutoare pentru a remedia perturbari grave ale economiei unui stat membru. “Schema de ajutor de stat va contribui la inlaturarea dificultatilor cu care intreprinderile din România se confrunta fara o distorsionare semnificativa a pietei.

Datorita colaborarii excelente cu autoritatile române, Comisia a putut aproba schema rapid”, a declarat comisarul european pe concurenta Neelie Kroes. Autoritatile române au elaborat schema pe baza normelor prevazute in Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul crizei financ iare si economice si, in special, a conditiilor privind valoarea limitata compatibila a ajutorului.

Ajutorul maxim pe care il poate obtine o intreprindere este de 500.000 euro si se aplica intreprinderilor care nu se aflau deja in dificultate la 1 iulie 2008. Ajutorul de stat poate fi acordat sub forma de sume nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobânda, garantii sau esalonarea creantelor detinute de stat fara perceperea de dobânzi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.