Crucea Roşie franceză: săracii sunt mai săraci decât ieri

Asociatiile de lupta impotriva excluderii simt criza de la sfârsitul anului 2007, dar majoritatea se confrunta din vara trecuta cu o crestere alarmanta de cereri de ajutoare, financiare sau alimentare, si cu cresterea numarului de persoane care au nevoie de asistenta, arata cotidianul francez Le Monde.

Ele vad in negru anul 2010, in contextul somajului masiv si al inmultirii persoanelor care vor trebui asistate social la incheierea perioadei in care au beneficiat de ajutor de somaj. “De 18 luni incoace, spune Didier Piard, director pentru actiune sociala la Crucea Rosie franceza, numarul persoanelor asistate a crescut cu peste 20%.

Oameni pe care nu-i vedeam inainte vin acum la centrele noastre sa ceara ajutoare alimentare, imbracaminte sau ajutoare financiare directe: sunt pensionari, muncitori saraci, persoane cu salariul minim, tineri. Ei se alatura familiilor monoparentale si celor in situatie precara, care au venit mereu la noi.” Un studiu efectuat in 40 de centre a aratat ca peste 40% din persoanele care au venit la Crucea Rosie solicitau ajutor pentru plata facturilor la energie sau a chiriei.

“Creste intensitatea saraciei. Saracii sunt mai saraci decât ieri”, afirma Didier Piard. “Numarul beneficiarilor bancilor alimentare a crescut cu 16% intr-un an. Asociatiile incep sa se confrunte cu dificultati financiare”, afirma Bruno Groues, director pentru actiune sociala in cadrul Uniunii nationale interfederale a organismelor private sanitare si sociale.

El solicita, ca si majoritatea asociatiilor de caritate, reevaluarea ajutoarelor pentru locuinte si cresterea sustinerii sociale in functie de valoarea inflatiei. “Ne asteptam ca anul viitor sa fie foarte greu pentru persoanele pe care le asistam si dific il pentru noi in plan financiar”, spune Bernard Schricke de la Ajutorul Catolic.
“Nu se prevede cresterea salariului minim. Salariile cresc putin. Cheltuielile angajate devin tot mai impovaratoare. Cheltuielile familiilor sunt prevazute pe luna, in timp ce resursele sunt adeseori neregulate. De aici, dificultati tot mai mari in gestionarea unui bugeť, arata el citat de cotidianul francez Le Monde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.