Europenii vor avea căldură iarna aceasta, în ciuda unei eventuale crize a gazului

Europenii vor avea caldura in iarna aceasta, datorita depozitelor de gaze pline si unui consum energetic in scadere, insa nimeni nu exclude o noua criza a livrarii gazului rusesc care tranziteaza Ucraina, in pofida situatiei haotice din aceasta tara, transmite AFP.

La fiecare sapte luni, ucrainenii trebuie sa acorde rusilor sume importante pentru a-si plati consumul de gaze. Ucraina a platit ultima factura, nu fara dificultati, iar urmatoarea factura va fi platita luni. Însa europenii nu au nicio certitudine pentru cele din 7 ianuarie si 7 februarie. FMI a considerat ca fosta republica sovietica nu si-a onorat inca angajamentele (mai ales cel de reducere a deficitului bugetar), pentru a obtine ultima transa din imprumutul asteptat.

Europenii s-au saturat de promisiuni care nu sunt tinute, precum aceea privind reforma societatii nationale de gaz Naftogaz, apreciaza Susanne Nies, experta in energie a Institutului francez de Relatii Internationale: “Viziunea pe termen lung a UE se loveste de viziunea ucraineana pe termen scurt, marcata de absenta unei culturi a statului de drept, de lipsa spiritului de responsabilitate guvernamentala mostenit in 70 de ani de experienta sovietica, si de modalitatea de a conduce intreprinderile, in functie de apartenenta la un anumit clan”.

În aceste conditii, “nici un investitor, inclusiv Rusia, nu doreste sa investeasca in sistem”, remarca Susanne Nies. Fara reforme din partea ucrainenilor, problema gazului va mai dura. La toate aceste temeri, se adauga si aceea ca, dupa alegerile electorale care vor avea loc in Ucraina, Rusia ar putea intrerupe din nou livrarile de gaz catre aceasta tara.
Totusi, in contextul actualei crize economice, când a avut loc o scadere drastica a consumului de gaz in industrie, Rusia este interesata de incheierea unor contracte pe termen lung pentru a asigura livrarile de gaz.

La sfârsitul lui noiembrie 2009, Rusia a acceptat sa reduca livrarile de gaz catre Ucraina in 2010, de la 52 miliarde de metri cubi, la 33,7 miliarde, in conditiile in care, atât preturile, cât si cererea de gaz au scazut, iar statele europene considera acum ca gazul rusesc este vândut la un pret mult prea mare. În caz de criza, statele Uniunii Europene considera ca sunt mult mai bine pregatite fata de ianuarie 2009. Stocurile sunt pline. Cererea a scazut.
Ucraina va accepta vineri (4 decembrie 2009) un mecanism de “alerta rapida”, in caz de probleme, care permite trimiterea rapida a observatorilor europeni pentru a verifica presiunea gazoductelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.