EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

FMI: Economia din România a avut vulnerabiltăţi care au agravat criza

0

“România a avut mai multe puncte vulnerabile din punct de vedere economic, care au agravat situatia atunci când a lovit criza mondiala, a apreciat vineri (4 decembrie 2009) Tonny Lybek, seful biroului Fondului Monetar International (FMI), prezent la conferinta Challenges and Opportunities in Bilateral Cooperation during the Current Economic Climate, organizata la Bucuresti de Ambasada Norvegiei.

Una dintre vulnerabilitati a fost aceea ca datoria externa, desi nu era mare in sine, era foarte mare pe termen scurt, a explicat Tonny Lybek. O alta vulnerabilitate a constat in aparitia unor dezechilibre fiscale mari, chiar in perioada in care economia României parea ca infloreste. Un deficit de -4,9% a atras dupa sine si problemele de credibilitate externa cu care s-a confruntat România inainte de incheierea acordului de sprijin cu FMI, Banca Mondiala, CE, si BERD.

Tonny Lybek a amintit ca FMI a acceptat un deficit de -7,3 in august 2009, desi previzionase unul de 4,6% in martie 2009 si a estimat ca in 2010 deficitul României va fi de -5,9% si va ajunge la -4,3% in 2011. “Întreprinderile de stat au probleme mari cu arieratele si trebuie monitorizate mai atent, guvernul trebuind sa se comporte ca un actionar”.

Referindu-se la necesitatea ca România sa aiba un buget credibil pentru a primi transa a treia de la FMI, seful Biroului Fondului pentru România si Bulgaria a subliniat ca se fac frecvente rectificari bugetare si ca alocarile bugetare suporta presiuni politice insemnate. Tonny Lybek a cerut sa fie pastrata tinta de inflatie, a precizat ca bancile straine au acceptat sa isi pastreze expunerea in România si a subliniat ca atunci când se prevede o cheltuiala bugetara, trebuie sa se stabileasca si resursele credibile pentru aceasta.

Tonny Lybek a subliniat ca nu este suficient sa vrei sa faci investitii in infrastructura, trebuie sa ai si capitalul necesar pentru a le duce la bun sfârsit. “Adesea se intâmpla ca o serie de cheltuieli de capital sa devina cheltuieli curente”, a spus reprezentantul FMI.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.