Jumătate din salariaţii din Franţa ar putea lucra de la distanţă până în 2015

Franta inregistreaza o mare intârziere fata de vecinii sai europeni in privinta lucrului la distanta, modalitate care permite salariatilor sa-si armonizeze mai bine viata profesionala si pe cea privata. Amenintarea unei pandemii de gripa A a adus in atentia intreprinderilor gustul pentru munca la distanta.

Este prima constatare a unui raport al Consiliului de Analiza Strategica (CAS), publicat in cursul acestei saptamâni la cererea secretarului de stat pentru Dezvoltarea Economiei Digitale, Nathalie Kosciusko-Morizet, raport mentionat de cotidianul francez Le Figaro.
In raport, Franta figureaza pe locul al 13-lea dintre tarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) in privinta dezvoltarii acestei practici. În timp ce in tarile nordice (Olanda, Finlanda si Danemarca), peste 20% dintre salariati sunt cuprinsi in aceasta forma de munca, Franta nu atinge decât un nivel de 7%.

Obstacolele mentionate de CAS sunt in primul rând de ordin cultural: atasamentul deosebit al francezilor pentru locul lor de munca, de la care asteapta recunostinta si promovare, structuri organizatorice care favorizeaza putin autonomia si functionarea in retea – sunt toti atâtia factori care au determinat o dezvoltare anemica a muncii la distanta.

Raportul CAS este totusi optimist in ceea ce priveste perspectivele. Bazându-se pe faptul ca la viitoarele slujbe se va putea lucra la distanta, institutul intrevede posibilitatea atingerii, peste zece ani, a unui nivel de 40-50% din populatia activa care sa adopte aceasta practica. Mai multe societati franceze mari s-au alaturat acesteia: Michelin din mai 2009, Renault din 2007, Microsoft France cu ocazia schimbarii sediului la inceputul anului.

Furnizorul de echipamente informatice Cisco observa de 4 ani o crestere permanenta a cererii de dispozitive pentru lucrul la distanta – aplicatii care permit conferinte telefonice, viziofonie sau difuzarea de documente. La ce binefacere ne putem astepta de la aceasta practica?
Daca raportul subliniaza ca nu trebuie sa contam pe lucrul la distanta pentru a creste rata participarii persoanelor in vârsta, acesta este un mijloc incontestabil pentru imbunatatirea confortului salariatilor printr-o mai buna armonizare a vietii profesionale cu cea privata.

De acest lucru sunt convinsi cei de la Alcatel-Lucent France, unde 25% dintre cei 7.000 de salariati lucreaza partial la distanta. Numarul celor cuprinsi in aceasta practica s-a dublat in 2008- 2009. Tinând seama ca jumatate din salariatii de la Alcatel-Lucent au sub 45 de ani, faptul ca au posibilitatea sa faca fata mai usor obligatiilor de familie si scutesc multe ore de transport constituie un “real avantaj fata de concurenta”, explica un oficial de la Alcatel-Lucent.

În plus, lucrul la distanta partial, maxim doua zile pe saptamâna, ca sa nu se rupa legatura sociala cu intreprinderea, a permis Alcatel cresterea calitatii muncii prestate de salariati, mai putin supusi stresului. Daca adaugam la aceste avantaje faptul ca raportul a constatat existenta unei rate scazute a abuzurilor, avem toate ingredientele unui sistem destinat sa se dezvolte, incheie Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.