EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Kosovo, model de construcţie pentru un stat?

0

Albanezii din Kosovo si-au proclamat independenta fata de Serbia in februarie 2008, dupa ce s-au aflat timp de 10 ani sub mandatul ONU in urma bombardamentelor NATO din 1999.

Acum se afla sub protectia EULEX, misiunea civila cea mai importanta a Uniunii Europene si este cel mai bun exemplu de cum poate fi construita o natiune pe un teritoriu devastat de razboi. Comunitatea internationala incearca acest lucru in Afganistan si in Irak.
Asa cum a incercat in Somalia, Cambodgia sau Timorul de Vest si de cele mai multe ori a esuat. Eforturile sunt costisitoare, rezultatele greu de masurat iar sustinerile dificil de mentinut. În Kosovo totusi, in ciuda problemelor, ameliorarile incep sa se vada. Mai greu, intr-adevar, noteaza ziarul ABC.

Nu este usor sa ridici o tara cu un somaj de 40%. Nu este usor sa multumesti o populatie care viseaza la o viza pentru Spania si nici sa formezi un guvern lips it de experienta obsedat de aderarea la UE.
Dupa cum nu este usor nici sa pui capat urii etnice: Serbia denunta la Haga ca independenta Kosovo este o o violare a integritatii sale, in timp ce Kosovo asigura ca este un proces ireversibil, asteptând scuze de la vecinii sai din nord.

Este ceea ce a declarat presedintele Fatmir Sejdiu jurnalistilor spanioli care au vizitat Pristina in urma cu doua saptamâni. “Serbia trebuie sa gaseasca o formula pentru a ne cere iertare. Este singurul pas spre reconciliere”.
Potrivit presedintelui, in ciuda problemelor – functionarea statului de drept este principala prioritate pentru cea care a fost cea mai saraca dintre provinciile fostei Iugoslavii: “Nici o tara nu a facut atâtea progrese precum Kosovo”. Populatia Kosovo este cea mai tânara din Europa (57% au vârste sub 27 de ani), dar nu exista de lucru.

Kosovo manânca si se apara gratie ajutorului international. Puterile straine mentin controlul. Mai ales SUA, puterea care trage sforile guvernului premierului Hashim Thaçi, care tocmai a ridicat o statuie in cinstea lui Bill Clinton (un semn cu ochiul facut de cea mai tânara natiune a planetei “salvatorului” sau).
Ramân aici inca 14.000 de soldati ai NATO (Spania s-a retras in septembrie si este una din cele cinci tari membre ale UE care nu recunoaste independenta), mentinând pacea de un deceniu intr-un teritoriu de marimea provinciei Asturias.

Cu 2 milioane de locuitori, Kosovo are de doua ori mai multi soldati (per capita) decât Afganistanul. Primeste de asemenea 265 de milioane de euro anual de la EULEX, in cadrul caruia lucreaza 2.600 de persoane care monitorizeaza si consiliaza autoritatile.
Dar economia nu reuseste sa se ridice iar majoritatea cetatenilor traiesc din banii trimisi de rudele lor care muncesc in Elvetia sau in Germania. Si o mentiune, Kosovo nu are prefix de telefon international (mobilele functioneaza cu cel de la Monaco; iar cele fixe cu prefixul de Serbia).

În ciuda neajunsurilor, Kosovo este pentru multi diplomati un model credibil de cum poate sa ajute comunitatea internationala o tara sa renasca din propria cenusa. Roy Reeve, numarul doi al EULEX, explica:
“Justitia este probabil bratul cel mai slab, de aceea ajutam judecatorii, politia si vamesii. Dar contrabanda a scazut, facem tot posibilul sa frânam mafiile in timp ce in partea de nord ne confruntam cu 200 de radicali”. Se incearca, de asemenea, controlarea coruptiei pentru a nu mai repeta greselile UNMIK (misiunea ONU).

Pentru un alt responsabil al EULEX, cheia depinde de normalizarea situatiei pentru ca cele doua tabere sa dialogheze fara presiune. Iar oamenii trebuie sa se simta in siguranta pentru ca o ciocnire etnica poate fi usor politizata. Mesajul este clar: comunitatea internationala este impartiala si este aici pentru a ajuta. “Nimeni nu mai are chef de violenta, oamenii vor de lucru. Vremea razboiului a trecut. A sosit ora tranzitiei”.

O spune si Markus Bentler, general-locotenent la conducerea KFOR. “Soldatii NATO au o imagine buna. Nu exista probleme serioase de securitate din 2004. Am câstigat timp pentru ca politica sa gaseasca o solutie. Nu au mai fost stiri de presa pentru ca nu au mai existat incidente”. Efectivele cifrate la 14.000 vor fi reduse la 10.000 in ianuarie pentru a ajunge la 2.200 in 2 ani.

Dorinte? “Ca rezolutia ONU sa ofere acoperire asemeni celei 1244; sa nu se faca anunturi de reducere a trupelor; sa existe o relatie buna cu opinia publica; sa nu fie supusi soldati la riscuri nenecesare”, este de parere Bentler. “Aceasta misiune va fi un succes. Ne aflam la capitolul final, care inca nu s-a incheiat. Nu putem pur si simplu sa inchidem usa si sa plecam”, conchide el.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.