Naşterea unui copil măreşte inegalităţile între bărbati şi femei

Arnaud Regnier-Loilier, demograf in cadrul Institutului national de Studii demografice (INED) si specialist in problemele familiei, a incercat sa afle daca nasterea unui copil modifica repartizarea sarcinilor intr-un cuplu. Concluziile sale sunt clare, releva cotidianul francez Le Monde.

“Nasterea unui copil accentueaza dezechilibrul in repartizarea sarcinilor intre barbati si femei, spune el in buletinul INED “Populatie&Societate”. Femeile se indeparteaza de piata muncii si isi asuma tot mai mult sarcinile casnice”, mai precizeaza demograful.

Specialistul si-a fundamentat studiul pe o ancheta internationala care a cuprins peste 2.000 de cupluri numai in Franta. Barbati si femei au fost invitati de doua ori, in 2005 si 2008, sa-si aprecieze participarea la sapte sarcini in familie: prepararea meselor, spalarea vaselor, cumpararea de alimente, calcarea rufelor, aspirarea covoarelor, contabilitatea casei si organizarea vietii sociale a familiei. Dintre cuplurile intervievate, intr-un sfert s-a nascut un copil intre cele doua etape ale anchetei.

Citeste si:  Perspectivă stabilă pentru industria petrolului şi a gazelor naturale din Europa Centrală în 2010

În cadrul primei etape a anchetei s-a constatat ca femeile isi asuma cea mai mare parte a sarcinilor casnice. Printre cele casatorite, având intre 20 si 49 de ani, 80% se ocupa mereu sau cel mai des de calcat si 70% de pregatirea zilnica a mesei. Sarcina cel mai echilibrat distribuita in cadrul cuplului este administrarea vietii soc iale – invitatii la prieteni, pregatirea concediilor, relatiile cu familia -, dar chiar si aici femeile se implica mai mult decât barbatii.

Trei ani dupa aceste prime rezultate, o a doua etapa de interviuri a urmarit sa vada daca nasterea unui copil dadea peste cap regula jocului. Raspunsul este afirmativ, dar nu in sensul egalitatii. “Nasterea unui copil accentueaza dezechilibrul repartizarii sarcinilor intre femei si barbati, constata Regnier-Loilier. Situatia devine si mai evidenta in cazul cuplurilor care aveau in prima etapa a studiului unul sau mai multi copii si care au avut in cei trei ani dintre etape un altul.”

Citeste si:  Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2,5% faţă de octombrie 2009

Inegalitatea se adânceste la majoritatea sarcinilor casnice: pregatirea mesei, cumpararea alimentelor, aspirarea covoarelor sau tinerea situatiei cheltuielilor casei. La cuplurile care n-au avut niciun copil in cei trei ani, pregatirea mesei nu s-a schimbat deloc. La cele care au avut un copil, dezechilibrul s-a marit: proportia femeilor care se ocupa de bucatarie a crescut de la 51% la 58% când cop ilul este primul din familie, de la 72% la 77% când are frati sau surori mai mari.

Aceste inegalitati sunt legate de desprinderea profesionala a femeilor. La nasterea unui copil, multe dintre ele se indeparteaza de piata muncii: 25% dintre femeile care au nascut primul copil intre 2005 si 2008 si-au incetat sau redus activitatea, 32% dintre cele care au nascut si mai aveau si alti copii.
Dorinta de a se bucura de un moment privilegiat, grija de a se conforma modelelor sociale, nevoia de mai mult timp pentru sarcini casnice mai multe – totul face ca femeile sa se indeparteze de piata muncii.

Citeste si:  Japonezii nu vor să se pensioneze nici la aproape 100 de ani

Dorita sau facuta de nevoie, aceasta alegere le impinge din nou pe femei in rolul traditional de casnica si accentueaza dezechilibrul in interiorul cuplului. “Schimbarea situatiei profesionale a femeii explica o buna parte a evolutiei organizarii casnice, subliniaza demograful. Femeile si-au incetat sau redus activitatea profesionala si si-au asumat mai mult sarcinile zilnice (mese, spalat vase, etc.)”, spune el, referindu-se la rezultatele studiului desfasurat in doua etape.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close