Războiul propagandei din Afganistan

Talibanii câstiga in fata trupelor internationale in lupta pentru atragerea opiniei publice. Pusti kalasnikov, lansatoare de grenade, motociclete… Nimic ciudat sa gasesti asa ceva la talibani. Dar nu si camere video.

Este ceea ce un grup de 20 de talibani aveau asupra lor dupa ce au fost doborâti de trupele SUA la Zabul, in sudul Afganistanului, la inceputul lunii noiembrie. “Aveau filmate imagini cu tabara noastra, cu oameni de-ai lor pregatindu-se de lupta si cu ambuscade asupra convoaielor care se deplasau pe autostrada ce leaga Kabul de Kandahar”, explica locotenentul american Christopher Goeke ziarului El Mundo.

Talibanii au devenit experti in propaganda. Daca nu pot câstiga pe câmpul de lupta macar sa câstige in razboiul declaratiilor. Ziaristul britanic David McGee, care lucreaza pentru fortele ISAF, ofera un exemplu: “La 19 noiembrie un terorist sinucigas a atacat un blindat american si a ucis doi soldati la Zabul. Totusi, talibanii au anuntat ca au omorât 22 de soldati si au facut sa circule acest zvon in numai doua ore. Cine mai poate pretinde ca a invins, dupa aceea?”

În timpul regimului lor din anii 90, talibanii au interzis fotografiile, te leviziunea si internetul. Însa acum folosesc toate aceste mijloace pentru a-si difuza mesajul care este mereu cel ca ei vor câstiga razboiul si ca soldatii straini sunt oameni imorali, dedati bauturii si sexului. În provincia Zabul, una dintre cele mai inapoiate din tara, unde nu exista nicio antena te televiziune, ci doar un singur post de radio, talibanii folosesc o metoda simpla: ii suna la telefon pe ziaristii locali. Nu este deloc greu, având in vedere ca in intreaga provincie nu sunt decât cinci, spune unul din ei preferând sa ramâna in anonimat.

Sau daca nu, sunt proprii informatori cei care, dupa un atac ii contacteaza pe talibani, care nu trebuie decât sa inventeze o cifra la intâmplare privind numarul de morti. Aceasta informatie ajunge apoi la Kabul iar aici deja nu o mai poate controla nimeni. “Pe talibani aceasta strategie ii ajuta sa câstige minute pretioase, in timp ce masinaria NATO are nevoie de ore bune pentru a face publica o nota de presa”, se plânge McGee, care considera ca ISAF ar trebui sa faciliteze datele cât mai repede posibil iar apoi, in masura posibilului sa le rectifice, daca nu sunt corecte.

Talibanii folosesc de asemenea puterea imaginii intr-o tara unde o buna parte a populatiei este analfabeta. Locotenentul Goeke spune ca, pe lânga camerele video, ei au gasit la talibani suporturi DVD cu imagini de insurgenti manevrând lansatoare de grenade, sau având inregistrate cântece patriotice in favoarea jihadului. “DVD-urile sunt produse in Pakistan. Afganistanul nu are capacitate pentru asta”, adauga el. Mai grav este ca, potrivit International Crisis Group, multor afgani le place sa asculte asa ceva, indiferent daca sunt sau nu de partea talibanilor, iar multi le au chiar inregistrate pe telefonul mobil.

Integristii publica chiar si reviste in care apar fotografii ale unor atacuri asupra trupelor americane. Astfel de publicatii sunt usor de gasit in provincia Wardak, in apropiere de Kabul. Dupa cum au la dispozitie si o pagina web in diferite limbi straine, inclusiv engleza,sub numele de Al Emarah (emiratul). Pentra a contraataca aceasta propaganda, ISAF pregateste jurnalisti afgani. Talibanii au si un post de radio, Sado-e-Azadi (Vocea libertatii), care emite in nordul si in vestul tarii.

Si mai au un ziar bilunar, cu acelasi nume, scris in dari si pashtuna (limbile oficiale) si engleza. McGee asigura ca ziarul este folosit adesea in scoli ca material didactic. În multe piete afgane, totusi, este folosit pentri a inveli kebabul, pentru ca hârtia este groasa si rezistenta.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.